U Prvoj i Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i Medicinskoj školi „Sestre Ninković” broj mesta povećan je u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući uvođenju novih smerova.

Prva kragujevačka gimnazija dobila je novo specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju, a Druga specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. U Medicinskoj školi po prvi put uveden smer za negovatelje na kome će školovanje trajati 3 godine.

Medicinsku će tako od septembra pohađati 180 učenika prvog razreda, Prvu gimnaziju 350, a Drugu gimnaziju 254.

Uvođenje dva nova smera ove godine tražila je i Srednja stručna škola.

- Na žalost, zahtev za upis tehničara za naoružanje i tehničara za municiju i raketnu tehniku nije nam odobren od strane Ministarstva prosvete, iako smo podršku za otvaranje ovih odeljenja dobili od Ministarstva odbrane i fabrika namenske industrije kojima je ovaj profile radnika neophodan, kaže Siniša Kojić, direktor Srednje stručne škole.

Srednja stručna škola, nastala spajanjem Politehničke i Druge tehničke škole, konkursom je dobila najveći broj mesta za upis učenika u prvi razred – ukupno 500. Od tog broja 120 je u odeljenjima koja rade po programu dualnog obrazovanja.

U Prvoj tehničkoj školi ima ukupno 330 slobodnih mesta, što je za jedno odeljenje manje nego lane.

Na istom nivou po broju učenika prvog razreda ostaće Ekonomska škola (150) i Turističko ugostiteljska škola „Toza Dragović” (240).

Inače, malih maturanata u Kragujevcu nešto je manje u odnosu na prethodnu godinu, ali je zato ukupan broj mesta u srednjim školama ostao na gotovo istom nivou.

U  7 srednjih stručnih škola i gimnazija ima nešto više od 2.000 mesta, dok osmi razred završava 1.746 đaka.

Raspust za male maturante počinje 31. maja. Početkom juna biće organizovani prijemni ispiti za baletske, muzičke, umetničke škole, ali i specijalizovana matematička, filološka, informatička i sportska odeljenja u gimnazijama.

Završni ispit za sve osmake počinje 17. juna, kada će mali maturanti polagati test iz srpskog jezika I književnosti. Dan kasnije rešavaće zadatke iz matematike, a 19. juna kombinovani test.