Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je venac na spomenik ve tri, u znak sećanja na streljane učenike i učitelje, 1941. godine - ovo je vest koju je pročitala voditeljka televizije B92, Branka Pajković, u subotu, 5. septembra, u vestima u 16 sati, na ovoj televiziji.  

Umesto, odomaćenog naziva za Spomenik streljanim đacima i profesorima - „Peto tri“, voditeljka je izgovorila „ve tri“...

Spomenik streljanim đacima i profesorima delo je vajara Miodraga Živkovića (Vidi LINK). To je najpoznatiji spomenik u memorijalnom komplesku Spomen-parka „Kragujevački oktobar”. Jedan je od simbola Kragujevca.

Ovaj spomenik podignut je 1963. godine, a izveden je u belom betonu i predstavlja monumentalnu uzdignutu i rascepljenu kamenu gromadu visine 8 i širine 16 metara, izbrazdanu figuralnim kompozicijama; autentičnu grobnicu kragujevačkih đaka i profesora, sa komadima rasutog kamenja na kojima su upisane učeničke poruke.

Spomenik streljanim đacima i profesorima je simoblični pokušaj mlade ptice u poletu, koja pokušava da poleti, ali ne uspeva zbog slomljenog krila.

Memorijalni park u Šumaricama, zajedno sa Muzejom „21. oktobar” i svim obeležjima u okviru njega, proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja 1979. godine, a od 2011. godine 21. oktobar se obeležava kao državni praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.