Roditelji čija deca pohađaju državne i privatne vrtiće u Kragujevcu neće morati da izdvajaju novac za ovu uslugu sve dok bude trajalo vanredno stanje. Bez obzira u koji vrtić dete ide usluga se tokom vanrednog stanja neće naplaćivati, tačnije roditeljima za ovaj period neće stizati računi, s obzirom da zbog ograničenja koja važe na teritoriji cele države deca i ne borave u vrtićima.

Predškolske ustanove „Nada Naumović“ i „Đurđevdan“ već su na svojim fb stranicama istakle objave „da od momenta donošenja Odluke o proglašenju vanrednog stanja („Sl. glasnik RS“, br. 29/2020 od 15.03.2020. godine) usluga korišćenja programa vaspitanja i obrazovanja u okviru ovih ustanova neće biti naplaćena“.

Naime, članom 5. stav 2. Rešenja Gradskog veća o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad Kragujevac za 2020. godinu br. 38-12/19-V od 30.12.2019. godine („Službeni list grada Kragujevca“, br. 33/19) propisano je da u slučaju proglašenja vanredne situacije ili elementarne nepogode za dane odsustva deteta usluga se ne naplaćuje.

Gradsko veće na sednici održanoj 24. marta donelo je odluku da će isto važiti i za privatne vrtiće, odnosno sve privatne predškolske ustanove u Kragujevcu.