U Kragujevac moramo posebno da ulažemo, pošto je termoelektrana u centru grada, rekao je Aleksandar Vučić, gostujući u jutarnjem programu TV Prva, i dodao da je to hronični problem jer postoji već 50 godina.

Prema njegovim rečima, za rešenje tog problema potrebno je između 200 i 300 miliona, koja će biti uloženi u narednih 5 godina, kako bi se rešio problem aerozagađenja u Kragujevcu.

Vućić je u jutarnjem programu rekao da postoj panika u vezi zagađenja vazduha u Srbiji jer je svi šire, da je reč o realnom problemu, ali i o kampanji.

- Postoji problem, realan, koji je više decenija zanemarivan, rekao je predsednik Srbije.
Kragujevac je jedan od pet najzagađenijih gradova u Srbiji, a najveći problem predstavlja „Energetika”, ali i gust saobraćaj i 40.000 individualnih ložišta.

Energana „Energetike“ jedan je od dominantnih izvora aerozagađenja u Kragujevcu još od 1975. godine, od kada se prate ovi parametri, o čemu je portal Presek pisao u nekoliko navrata. (VIDI LINK)

Zagađenosti vazduha pogoduje i činjenica da Kragujevac nema obilaznice, pa se autobusi, kamioni i šleperi, potencijalno veliki zagađivači, kreću magistralnim putevima koji idu iz pravca hale „Jezero” ka Maloj Vagi i sa Aerodroma preko Bulevara kraljice Marije ka Kraljevu. Takođe, na kvalitet vazduha često utiče i vetar koji najčešće duva iz pravca Zastave i Stanova ka centru grada, pa su tri najzagađenije tačke u gradu prostori oko autobuske stanice, hale „Jezero” i zgrade „Lepa Brena”.