130 domaćinstava u Kragujevcu dobiće pomoć za sanaciju štete nastale građana tokom junskih poplava.

Za sanaciju štete ukupno je odobreno 17.960.000 dinara, a sredstva će biti isplaćena u narednih 5 do 6 dana.

Inače u prvoj fazi rehabilitacije od poplava sanirano je 14 najugroženijih ulica, dok će u drugoj fazi biti obuhvaćeno 55 ulica na teritoriji sedam mesnih zajednica: Beloševac, Erdeč, Ilićevo, Bresnica, Stanovo, Šumarice i Uglješnica.

- Sva ta oštećenja posledica su ozbiljnih problema sa infrastrukturom koja u prethodnih 30 do 40 godina nije pratila razvoj Kragujevca, već se spontano razvijala. U planu je razdvajanje kišne od fekalne kanalizacije, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić.

Procena je da nedostaje 200 kilometara kišne kanalizacije, a vrednost tog posla je gotovo 100 miliona evra.

- To ćemo svakako u budućnosti morati da radimo kako bi sprečili upravo ono što se dešavalo u prethodnom periodu, pa i ove godine, da svaka ozbiljnija kiša nosi puteve i plavi kuće, dodao je Nikolić.

Inače, grad Kragujevac, kako je rečeno na sednici štaba za vanredne situacije, ulazi u državni projekat vredan tri milijarde evra, namenjen izgradnji kanalizacione mreže u celoj Srbiji, već naredne godine. U toku je izrada elaborata i projekata, a izgradnja kišne kanalizacije rešiće brojne probleme u putnoj infrastrukturi koja će biti stabilnija i laka za održavanje.