Ideju da prodavnice nedeljom stave ključ u bravu podržavaju zaposleni u trgovinskim radnjama, kao i većina kupaca, ali i pojedini vlasnici radnji, pokazuje anketa koju je sproveo portal Pressek.

Od 350 čitalaca koji su glasali na facebook profilu portala 79 odsto glasalo je za zatvaranje prodavnica. Da nedelja treba da bude neradan dan za trgovce smatra i 65 odsto onih koji su popunili anketu na twiter profilu Presseka.

Socijalno ekonomski savet grada Kragujevca je, da podsetimo, pre nekoliko dana jednoglasno doneo odluku da pokrene inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima gde je to neophodno (benzinske stanice, apoteke).

- Bravo za ideju. I ti radnici imaju svoju decu i porodice. I njima treba nedeljni ručak i odmor. Bravo za pokrenutu inicijativu. A mi potrošači možemo da obezbedimo što nam je potrebno iz prodavnice i u subotu, prokomentarisala je na facebook-u jedna čitateljka portala Pressek.

Inicijativa Socijalno ekonomskog saveta obradovala je i zaposlene u kragujevačkim trgovinama.

- Bilo bi to sjajno. Radimo za minimalac ili malo više od minimalca, a ne zna nam se „ni svetac, ni petak”. Radimo i za Božić, i za Novu godinu. Mesečno imamo dva slobodna dana, ali ih koristimo kada nam zatrebaju. Rad nedeljom, praznikom i prekovremeni rad niko nam ne plaća, kaže prodavačica u jednoj kragujevačkoj trgovini.

Njena koleginica dodaje da kad se sve sabere njihova radna nedelja nema 40, već između 48 i 56 radnih sati. Pojedini čitaoci portala Pressek komentarisali su da bi upravo strožija kontrola bila bolje rešenje od zatvaranja radnji nedeljom.

- Umesto da ih podržavate da imaju normalnu nedelju od 40 sati rada, godišnji odmor od minimum 20 dana i što je najvažnije normalnu platu, a ne minimalac, da se svaki sat preko ovih 40 plaća kao prekovremeni rad, pokreću se neke leve incijative, zamazuju oči.....jadno je ovo sindikalno organizovanje, prokomentarisala je jedna čitateljka portala Pressek.

Sličnog mišljenja bili su još neki učesnici ankete.

- Ljudi koji rade radnim danima, a onda popodne se posvete deci i niihovim obavezama imaju samo taj vikend da sve srede i obave veliku kupovinu. Mislim da je tada i najveći promet radnjama, a ako žele da rade i zarade trebaju biti uslužni kupcima.

Kontrola rada i sprovođenje zaštite radnika se može sprovesti na mnoge druge načine, a ne zabranom rada nedeljom (ali nesposobnost da se kontrolišu poslodavci ne treba da se odražava na kupce, već razmislite kako da se zaštite prava radnika, da se vodi vreme, kontrola plata...). Ima inspektora koliko hoćeš koji, mogu na razne druge načine kontrolisati poslodavce.

Socijalno ekonomski savet grada Kragujevca će inicijativu za zabranu rada nedeljom uputiti republičkom Socijalno ekonomskom savetu, ministru trgovine i predsednici Vlade republike Srbije. Posebno značajnim za ovu inicijativu Savet je ocenio podatak da od 200.000 zaposlenih u trgovini, 70 odsto su žene.

Inače, u 9 država Evropske unije već je zabranjen rad trgovina nedeljom, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija, Poljska. Nedavno je ovu zabranu uvela i Crna Gora.