Ni tri nedelje nakon početka protesta „1od5miliona” u Kragujevcu nekadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović, još uvek se ne oglašava tim povodom.

„Da osvetlimo Kragujevac”, „Šumadija protiv ućutkivanja” - ovo su samo neki od slogani koji se mogu pronaći na fb stranicama „Zajedno za Šumadiju”. Ipak, od početka protesta „1od5 miliona” jedan su od retkih opozicionih političkih pokreta u Srbiji, koji ćuti... Niti podržava, niti ne podržava građanski protest.

Prošle nedelje portal Pressek je pokušao da dođe do odgovara šta Veroljub Stavanović, lider ovog opozicionog pokreta, misli o protestima - ali smo ostali uskraćeni za odgovor.

I nismo bili jedini medij koji je pokušao da dobije odgovor od Verka...

Postavlja se pitanje zašto se Veroljub Stevanović ne oglašava povodom protesta u Kragujevcu?

Kako nismo bili u mogućnosti da odgovor dobijemo direktno od Veroljuba Stevanovića, pitali smo njegove bivše stranačke kolege i koalicione partner.

– Smatramo da Srpska napredna stranaka ima dva odbora u Kragujevcu: jedan koji vodi Radomir Nikolić i drugi koji predvodi Veroljub Stevanović.

Žalosno je što čovek koji je vodio kampanju Vuka Jeremića u aprilu 2017. godine u Kragujevcu, a u maju 2016. godine bio prvi na listi kragujevačke Demokratske stranke za parlamentarne izbore -nakon manje od dve godine napravio je potpuni preokret, kaže Obrad Turković, iz Pokreta za naš grad.

Nekadašnji Stevanović najbliži saradnik Saša Milenić, smatra da ćutanje u redovima ZZŠ otkriva političke pravce delovanja jednog dela opozicije u Kragujevcu. 

– Stiče se utisak da Stevanović želi da bude opozicija Radomiru Nikoliću, ali ne i Aleksandru Vučiću. Uostalom, to je i procena jednog dela političke scene u grada. Čini se da postoji mišljenje da bi upravo Vučić mogao pomoći u pobedi nad Radomorom Nikolićem.

Naš stav je da je iluzorno očekivati promene u gradovima Srbije, pre političke promena u samom centru Srbije, kaže Saša Milenić, predsednik pokreta Šumadijske regije.

– Neizjašnjavanje o protestima ZZŠ i Veroljuba Stevanovića nedvosmisleno ukazuju na to da ih oni i ne podržavaju, smatra Slavica Saveljić, predsednica gradskog odbora Socijaldemokratske stranke.

– Ovo je vreme kada sve prave opzicione stranke moraju da stanu uz ohrabrene građane i da se do kraja profilišu i partije i lideri. Biti opozocija Radomiru Nikoliću, ali ne i Aleksandru Vučiću je neiskrena poruka Kragujevčanima, koji su okupljanjem na ulici jasno pokazali da žele promene.

Čak i da do personalnih promena u gradu dođe Kragujevčani neće zaboraviti koga u ovim danima građanskog otpora na ulicama nije bilo, dodaje Slavica Saveljić.