Pod sloganom „Daj(t)e se na znanje”, u Prvoj kragujevačkog gimnazji, završen je 8. Festival nauke.

Pored tradicionalno najatraktivnijih postavki iz fizike hemije i robotike, ravnopravno su bile zastupljene i društvene nauke, ali i umetnost.

- Ideja je bila da se malo izađe iz okvira uobičajene nastavne prakse, da đake izvedemo iz svojih učionica i da ono što su u teoriji naučili, mogu da primene i u praksi. Festival svake godine dobija sve širi segment priče, rekla je za portal Pressek Ana Marković, profesorka fizike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Kako je istakla, ove godine je produžetak slogana bio „Znanje je beskonačno”, pa  su organizatori želeli da pokažu da su sve nauke povezane i da se nauka može pratiti preko društvenih, pa do prirodnih segmenata i svega što je danas aktuelno.

Neizbežni su bili eksperimenti iz fizike i hemije. Ove godine su popularizovane i primennjena fizika i elektronika.

Pored toga, bile su prisutne i društvene nauke. Učenici Prve kragujevačke gimnazije su prikazali izgled seoskih kuća u 19. veku, narodne običaje, a spremali su i tradicionalna jela.

Pored učenika i nastavnika Prve kragujevačke gimnazije, tu su bili i gosti, učenici osnovnih i srednjih škola iz Kragujevca, gimnazijalci iz Ljubljane, Brežica, Kavadaraca i Sremskih Karlovaca.