Radnici Fijata, koji su blokirali deo autoputa kroz Beograd, kod Sava centra, dobili su pisane garancije, da će ih u subotu, u 9 sati, na razgovor primiti Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Blokada saobraćajnice u Beogradu završena je oko 18.15.

Naime, oko 17 sati, kragujevačke radnici su dobili ponudu da se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiće sastanu u subotu u devet ujutro, što su oni jednoglasno odbili dok ne dobiju pisane garancije. Sat vremena kasnije iz kabineta predsednika stigla je pisana garancija.

Da podsetimo, radnici Fijata traže od Vlade Srbije rešenje za probleme koje imaju sa tom italijanskom firmom. Radnici se protive ideji da budu prebačeni na rad u Slovačku do 2024. godine, traže veće otpremnine i da se zaštićene kategorije radnika izuzmu iz socijalnog programa. Zahtevaju i da se radnici koji budu višak zaposle u drugim firmama do 50 kilometara od Kragujevca, kao i da bude obezbeđene minimalne zarade za radnike koji žele da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

Inače, blokada kod Sava centra počela je oko 13 sati.

Tokom blokade kod Sava centra bilo je manjih incidenata - nekoliko vozilo pokušalo je da probije blokadu, kao i nekoliko motociklista. Kada su jednom od motociklista oduzeti ključevi motora, zanimljivo, motociklisti su prestali sa pokušajima vožnje kroz masu. Ovom vozaču ključevi su vraćeni, a on je okrenuo motor i nastavio u suprotnom pravcu.

Takođe, jedan od „posmatarača” napao je jednog od demonstranata - policija je odmah reagovala, ali se još uvek zvanično ne zna da li je on priveden.

Radnici su tokom blokade propuštali vozila hitne pomoći, vozila sa trudnicama i malom decom.

U nekoliko navrata radnicima na autoputu građani su donosili osveženje i breskve.