Zbog početka grejne sezone kvalitet vazduha pogoršan je u Kragujevcu ali i još desetak gradova Srbije, saopštila je juče Agencija za zaštitu životne sredine.

- Tokom jučerašnjeg dana prekoračenje graničnih dnevnih vrednosti emisija PM10 suspendovanih čestica je u izmereno u Novom Sadu, Beočinu, Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pirotu, navodi se u saopštenju.

Početak grejene sezone nedvosmisleno utiče na prisutno zagađenje vazduha, imajući u vidu da upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65%, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80%.

- Povišenim vrednostima doprinose i aktuelne vremenske prilike, jer stagnacija vazduha u najnižem sloju atmosfere, uslovljena odsustvom vetra i pojavom izražene prizemne inverzije, sprečava prirodno razblaženje emitovanih zagađujućih materija. Očekuje se da će prognozirana kiša usloviti pad koncentracija zagađujućih materija, kažu u Agenciji.

Kao i prethodnih dana, ni tokom jučerašnjeg, prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona nisu zabeležena ni na jednom mernom mestu.

Savesno postupanje građana pri izboru energenata, korišćenih u individualnim ložištima, doprineće smanjenju emisija zagađujućih materija, odnosno zagađenja vazduha. Poboljšanje kvaliteta vazduha je prioritetni cilj na kojem moramo da radimo zajedno i požrtvovano, jer je vazduh zajednički imenitelj svih građana Srbije, zaključuje Agencija za zaštitu životne sredine.