U Kliničkom centru Kragujevac do daljnjeg su zabranjene posete pacijentima. Uprava Kliničkog centra donela je ovakvu odluku radi sprečavanja širenja infekcije virusom gripa među bolesnicima koji se leče na klinikama i odeljenjima.

Institut za javno zdravlje Srbije pre desetak dana je saopštio da je epidemiološka situacija u Srbiji u vezi sa obolevanjem od gripa stabilna i u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine.

Prema podacima populacionog nadzora koji se sprovodi na teritoriji Republike Srbije od strane Instituta „Batut” i mreže instituta i zavoda za javno zdravlje, od početka sezone 2018/2019. zaključno sa drugom izveštajnom nedeljom, prijavljeno je ukupno 52.580 obolelih od oboljenja sličnih gripu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) aktivnost virusa gripa se kontinuirano povećava u evropkom regionu.

Prema izvešaju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, pre dva dana, ovoj ustanovi se javio nešto veći broj pacijenata sa simptomima oboljenja sličnih gripu.