Kanalizacija koja se izliva u Ulici Đenerala Terzibašića, u kragujevačkom naselju Kolonija, stvara veliki smrad, a počeli su da se pojavuju i pacovi, kažu žitelji ove ulice za portal Pressek. Oni su jednom već blokirali ulicu, a ukoliko se problem uskoro ne reši, prete ponovnom blokadom.

Sve je počelo krajem aprila, kada je investitor nove zgrade koja se gradi odlučio da asflatira i uredi ovu ulicu.

Radnici Preduzeća za puteve Kragujevac počeli su radove, ali su mašine ubrzo zahvatile plitku kanalizacionu mrežu. Da podsetimo, ovo je jedna od poslednjih ulica u Kragujevcu koja je imala staru kaldrmu.

Ubrzo su radovi obustavljeni, a na teren je izašla ekipa JKP Vodovoda i kanalizacije.

Prema rečima meštana tu počinju svi problemi.

– Rekli su nam da oni ne mogu da reše problem pocepanih cevi, pošto smo se svi nelegalno priključili na kanalizacionu mrežu, objašnjavaju nam meštani ove ulice.

Dodaju da su ostali iznenađeni ovakvim tvrdanjama, pošto svi znaju, a imaju i dokumanteciju iz MZ Stara radnička kolonija, da su se oni na mrežu priključili legalno, sredstvima samodoprinosa, još pre 30 godina.

– Od tada plaćamo zajedno sa vodom i usluge kanalizacije. Kako je moguće da nam je neko nešto naplaćivao ako smo nelegalno priključeni. Što za sve ove godine neko nije došao i rekao „ej vi nemate priključak, šta vi plaćate“. Ako je nelegalan kako smo legalno nešto plaćali, pita se jedan od meštana ove ulice.

Radnici kragujevačkog JKP nekoliko puta su izlazili na teren, dolazili sa brojnom mehanizacijom, a onda bi prema rečima žitelja stigao neki „hitni poziv” zbog kojih su obustavljali radove.

Potom su nezadovoljne komšije odlučile da blokiraju ulicu i da zaustave sve radove, dok im se problem ne reši, a od tada na teren je izlazila komunalna inspekcija. 

Za portal Pressek u JKP Vodovod i kanalizacija pak kažu da je reč o nelegalnim priključcima. Dodaju i da su sada nove kanalizacione šahte urađene, te da je ostalo samo da se žitelji ove ulice priključe.

Dodaju i da se niko od žitelja ove ulice nije legalno priključio na kanalizacionu mrežu.

- Sredstvima samodoprinosa jeste se finansirala mreža, ali ne i priključci. Svako individualno domaćinstvo je to moralo da uradi pojedinačno, objašnjavaju u JKP Vodovod i kanalizacija.

Objašnjavaju i da su cevi bile veoma plitke, što ne odgovara standardima.

Ipak, kako nam je rečeno u ovom kragujevačkom JKP muke žitelja Ulice Đenerala Terzibašića, uskoro će biti rešene, pošto će prva slobodna ekipa izvršiti priključke na kanalizacionu mrežu.