Opština Topola je ove godine iz budžeta izdvojila 9,5 miliona dinara za poljopriverdu. Diči se i time da je  na seoskom području danas asfaltirano blizu 90 odsto atarskih puteva. Zahvaljujući donacijama i kreditima podstiče se postavljanje sistema za navodnjavanje u selima, subvencioniše se podizanje plastenika, kamate na poljoprivredne kredite...

Ulaže se u gazdinstva, infrastrukturu, ali, što je najvažnije, ulaže se i u znanje. Naime, od septembra do decembra, zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede i opštine, za poljoprivrednike iz Topole organizovan je ciklus predavanja pod nazivom „Približimo znanje poljoprivrednom gazdinstvu”.

Projekat je ralizovalo udruženje Agrobiznis centar iz Vinče, jedno od najstarijih udruženja u ovom kraju, koje već 17 godina radi na edukaciji poljoprivrednika i razvojnim projektima vezanim za poljoprivredu na teritoriji opštine Topola.

- Naši poljoprivrednici imali su prilike da čuju predavanja iz oblasti voćarske proizvodnje, integralne zaštite poljorivrednih proizvoda i proizvodnje u zaštićenom prostoru, odnosno plasteničke proizvodnje. Trudili smo se da program kreiramo u skladu sa interesovanjima polaznika, odnosno da učesnici saznaju ono što će im u neposrednom radu biti najkorisnije, kaže Zora Nedović, predsednica udruženja.

Ovo udruženje trenutno broji preko 100 članova. Opremanje pedološke laboratorije u Topoli, ispitivanja ispravnosti vode na alternativnim izvorištima, osnaživanje lokalnih institucija i udruženja za razvoj poljoprivrede u Centralnoj Srbiji, osnivanje udruženja/zadruga poljoprivrednika na području opštine Topola, osnaživanje poljoprivrednika za integracije u Evropu, približavanje evropskih standarda u proizvodnji voća uslovima Srpskog podneblja, samo su neki od projekata koje je tokom prethodnih godina sproveo Agrobiznis centar.

Unapređenje rada poljoprivrednih službi na teritoriji Centralne Srbije bio je jedan od najvećih projekata ovog udruženja. Njime je bilo obuhvaćeno 12 opština Šumadije i Pomoravlja. Centar ima neposrednu saradnju sa poljoprivrednicima u svim selima Opštine Topola, a njegovim angažovanjem osnovano je nekoliko udruženja poljoprivrednika kao i Agrokooperativa „Domaćin”.

- Podršku opštine imali smo od samog nastanka udruženja. Projekti su finansirani od strane Američke razvojne agencije ACDI/VOCA, Švedske razvojne agencije SIDA, Južnomoravskog regiona Republike Češke, Evropske unije kroz program RSEDP kojim je upravljala Evropska agencija za rekonstrukciju, kao i od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Ideja nam je od početka bila da okupimo poljoprivredne proizvođače, objedinimo njihovu proizvodnju I nastup na tržištu i pomognemo im u primeni i uvođenju novih tehnologija, objašnjava naša sagovornica.

Agrobiznis centar bio je je i jedan od nosilaca izrade Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja poljoprivrede na teritoriji Opštine Topola do 2027. godine.

- Topola ima preko 3.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, što je najveći broj u odnosu na broj stanovnika u zemlji. Samim tim ova strategija je po našem mišljenju jedna od najvažnijih kada je naša opština u pitanju, objašnjava predsednica udruženja.

Podrška zajedničkom pristupu poljoprivrednika tržištu, stimulisanje udruživanja, povećanje kapaciteta u voćarskoj I vinogradarskoj proizvodnji, stočarstvu, stvaranje uslova za kvalitetniju, ekonomičniju i efikasniju proizvodnju, razvoj znanja i informisanosti poljoprivrednika, samo su neki od ciljeva ove strategije.