Posle osvajanja prvog mesta u grupi B1, u kojoj u konkurenciji tri učesnika prošlogodišnje Lige šampiona nisu bili među favoritima, vaterpolisti Radničkog u nedelju, od 16 časova, u Budimpešti, igraju finale kvalifikacija za najelitnije klupsko takmičenje, protiv na papiru najjače ekipe na turniru, italijanske Breše.

Mlada ekipa Radničkog morala je da se izbori sa svim i svačim na ovom turniru, ali je pokazala da ima ogroman potencijal da sve to prebrodi i pobedi daleko iskusnije rivale i po godinama i stažu u evropskim takmičenjima. Ni u duel sa Italijanima ne ulaze bez problema, pošto ih sa klupe neće predvoditi Uroš Stevanović, koji je isključen u sinoćnjem remiju sa OSC-om, pošto je drugi žuti karton dobio zbog radovanja klupe posle postignutog gola!? Ekipu će danas voditi njegov zamenik, Dragan Kozomora.

– Ne razumem sport u kom ne možeš da se raduješ posle gola. To mi je bio drugi žuti karton, jer sam prvi dobio zbog prigovora, kada je njihov trener došao do moje klupe i to dva puta, a samo drugi put je bio opomenut. Siguran sam da će momci i bez mene odigrati najbolje što mogu i izboriti Ligu šampiona, rekao je Uroš Stevanović, trener Radničkog.

Derbi za prvo mesto sa OSC-om bio je veoma uzbudljiv. Radnički je vodio od starta, ali su Mađari sa dva gola u finišu poluvremena preokrenuli rezultat (4:3). Imali su potom domaći i „plus dva“ (5:3), ali su Šumadinci do ulaska u poslednju deonicu preokrenuli (7:6), a potom u dva navrata oni bili na odstojanju od dva gola (8:6, 9:7). Ipak, tim iz mađarske prestonice iskoristio je dva napada u finišu i došao do boda koji mu nije puno značio.

– Očekivali smo tvrdu utakmicu, jer smo znali da Mađarima igra samo pobeda, dok je nama bio dovoljan i remi. Ni u jednom trenutku nismo išli na nerešen rezultat, želeli smo da pobedimo i na kraju smo im našim greškama dozvolili da dođu do poslednjeg šuta za pobedu. Opet ističem da je to normalno, jer imamo pet novih igrača i pet juniora u timu, ali rastemo kroz ove utakmice koje su nam bile preko potrebne. Nadam su da su prave igre tek pred nama, a pogotovo u duelu sa Brešom, kazao je Stevanović.

Radnički je na ovom turniru prešao težak put, savladao ruski Sintez i špansku Terasu, a u remijima sa francuskim Turkoanom i mađarskim OSC-om, bio je u najmanju ruku ravnopravan rival.

– Niko osim nas i možda još malog broja ljud iz sveta vaterpola nije verovao da možemo da budemo prvi u najtežoj grupi u kvalifikacijama, sa tri učesnika iz prošlogodišnje Lige šampiona. Lepo je to što smo do sada ostvarili, ali još uvek nismo ništa uradili. Surovost sporta je što smo sve morali odmah da zaboravimo i odmah se okrenemo meču sa Brešom. Nadam se da ćemo odigrati još bolje nego u svim utakmicama u grupi. Borićemo se iz sve snage i drago mi je što posle dužeg vremena srpski klupski vaterpolo ima zapaženu ulogu u Evropi, rekao je Strahinja Rašović, najefikasniji igrač Radničkog u dosadašnjem toku turnira.