Kragujevački Divlji veprovi rešili su pitanje najvažnije pozicije na terenu, dovođenjem fenomenalnog američkog kvoterbeka Džejka Hadsona, koji će ih predvoditi u pohodu na desetu titulu šampiona Srbije i najjaču do sada CEFL ligu.

Ovaj dvadesttrogodišnjak igrao je fantastično na Univerzitetu Baldwin Wallace, u Ohaju, pa je dobio i poziv da nastupa na Gateway All American Bowl-u, na kom je proglašen za ofanzivnog MVP-a, u ubedljivoj pobedi njegovih „Zvezda“, protiv „Pruga“. Na tom meču kompletirao je 9 od 10 pasova, za 112 jardi, uz po jedan tačdaun pasom i trčanjem.

Ogroman potencijal nagovestio je u srednjoj školi East Lake u rodnoj Tampi na Floridi, gde je kao kapiten predvodio tim koji trenira njegov otac Bob - do jedine dve titule regionalnog šampiona i dva državna „fajnal-fora“, sa skorom 26-2 kao starter. Takođe, postavio je i nekoliko rekorda škole, uključujući 26 tačdaunova u jednoj sezoni, a izabran je i u Pinellas County All-Star tim.

U istom ritmu nastavio je i na Univerzitetu Baldwin Wallace, gde se iskristalisao u odličnog dual-threat vođu napada. U tri sezone kao starter, odigrao je 30 utakmica i bacio 6.155 jardi (205 po utakmici), uz izuzetno visok procenat kompletiranih pasova – 62,6 odsto (462/738), za 51 tačdaun. Podjednako uspešno pomerao je i lance po zemlji, istrčavši 1.655 jardi (55 po utakmici), iz 367 nošenja (4,5 po pokušaju), za 18 tačdaunova.

U juniorskoj i seniorskoj sezoni proglašen je za MVP-a napada. Posebno se istakao u poslednjoj godini, postavivši nekoliko rekorda Univerziteta, uključujući osvojene jarde pasom u sezoni (2.640), ukupan broj osvojenih jardi (3.101), broj kompletiranih pasova na utakmici (32)... Sve tri sezone završio je na drugom mestu po istrčanim jardama. Dobio je i All-Ohio počasti 2018. godine.

Hadson će se novim klupskim drugovima priključiti kroz nekoliko dana, što je kasnije u odnosu na kvoterbekove u prethodnim sezonama, ali po svemu navedenom, nema sumnje da se strpljenje i dugo čekanje Veprovima na kraju isplatilo.

- Ovo je bila najteža godina za regrutovanje od kako dovodimo kvoterbekove iz Amerike. Mnogi su prestali da igraju, a kako fudbal raste u celom svetu, neki su i pronašli angažman u drugim državama, pa je na tržištu bila slabija ponuda. Ovo jeste malo kasno potpisivanje za nas, ali smo želeli najbolje moguće za naš tim i mislim da smo na kraju u tome uspeli, jer je Džejk prava osoba za nas. Njegova pokretljivost i prilagodljivost pokazuju da će se odlično uklopiti. Ako tome dodamo njegov učenički pristup, želju za učenjem, stalnim napredovanjem i iskrenu ličnost, drago mi je što smo čekali ovako dugo. Vredelo je, poručio je Aleksandar Ristić Alf, glavni trener Divljih veprova.

Džejk je otkrio zašto se odlučio za Veprove, uprkos brojnim drugim ponudama koje je imao.

- Glavni razlozi bili su dobra prilika i transparentnost na koju sam naišao od samog početka pregovora. Treneri su bili otvoreni i odgovarali iskreno na svako moje pitanje, a delovali su i veoma dobro potkovani znanjem. Pomogli su mi da shvatim koliko je ovo velika prilika i omogućili mi da se komforno pridružim timu. Izuzetno sam uzbuđen što ćemo braniti titulu. Veoma sam takmičarski nastrojen i volim da pobeđujem i želim da to pokažem i u Veprovima. Čuo sam da su u timu sjajni ljudi i jedva čekam da učim od njih i pomognem im koliko god mogu, kazao je Hadson.

Šumadinci će pokušati da dođu do pete uzastopne titule šampiona Srbije, ali i da se ponovo prikažu u najboljem svetlu u evropskoj CEFL ligi koja je izrasla u najjače internacionalno takmičenje.

- Izuzev razgovora sa trenerima i istraživanja koje sam sproveo sam, ne znam mnogo o fudbalu u Srbiji. Nikada nisam bio u Evropi i ekstremno sam uzbuđen i zahvalan što sam dobio ovu priliku. Znam da je takmičenje jako i da je fudbal na visokom nivou. Čuo sam da su igrači i treneri dobri ljudi, što mi nagoveštava da ću se dobro uklopiti u tim. Biću lider za primer i radiću sve što je potrebno da bi tim bio uspešan. Maksimalno ću se truditi svakoga dana kako bismo na kraju pobedili, dodao je Hadson.

On je sebe opisao kao izuzetno takmičarski nastrojenog igrača.

- Nisam najveći ili najbrži, ali sam najpametniji. Igram fudbal mozgom i smatram sebe studentom igre. Volim interakciju sa igračima i da ih podučavam u čemu god mogu. Što se igračkog stila tiče, volim da radim pomalo od svega i najvažnije – da se zabavljam. Volim da se smejem, i veoma sam raspoložen i pozitivan na terenu, jer je to najbolji način da se igra ova igra koju toliko volimo, zaključio je Hadson.