Nakon niza domaćih pojačanja i ruskog reprezentativca Nikolaja Zarubina, kragujevački Divlji veprovi su angažovali i prvog Amerikanca za novu sezonu, raninbeka Kema Džeksona, sa bogatim iskustvom igranja u najjačoj američkoj diviziji NCAA D1 FCS.

Ovaj dvadesetpetogodišnjak (188cm, 92kg) iskustvo je gradio igrajući za koledž Citadel, a tokom sve četiri godine bio je starter uglavnom na pozicijama trkača i risivera, ali i kvoterbeka. Kao kapiten, predvodio je tim do dva uzastopna konferencijska finala, prve pobede na gostovanjima u plej-ofu i drugog najboljeg skora u istoriji tima. Koledž karijeru započeo je izborom u All-Freshman tim godine, a završio ju je sa All-Southern Conference počastima.

Tokom četiri godine prosečno je osvajao 7,44 jarda po trčanju (2.454 jardi, 330 nošenja) i zauzeo drugo mesto na večnoj listi ovog koledža u toj kategoriji. U istoriju koledža upisan je i kao šesti u sveukupnoj jardaži (3.851), sedmi po broju utakmica sa 100 i više ostvarenih jardi (10), osmi u jardama trčanjem (2.454)...

Evropsku karijeru započeo je ove godine, igrajući za turske vicešampione ODTU Falconse, u kojima je proglašen za MVP-a tima. Na devet utakmica zabeležio je 15 tačdaunova (10 trčanjem, 3 vraćanjem i 1 pasom). U bitnim trenucima ulazio je i na poziciju kornerbeka i iz duela sa protivničkim risiverima izašao sa po tri intersepcije i deflekcije.

Nema sumnje da će ovaj Amerikanac biti veliko pojačanje najtrofejnijeg srpskog tima u pohodu na petu uzastopnu titulu prvaka Srbije i borbi sa najboljim evropskim ekipama u CEFL ligi.

- Znam da su Veprovi šampioni u poslednje četiri godine i jedna od 20 najboljih organizacija u Evropi, što me je privuklo da im se pridružim. Bivši trkač Veprova, Džošua Kezada, protiv kog sam igrao u Turskoj ove godine, rekao mi je mnogo sjajnih stvari o klubu i koliko dobro je on bio tretiran u Kragujevcu. Očekujem da osvojimo još jedan nacionalni šampionat, kao i da budemo među pet najboljih timova u CEFL ligi. Takođe očekujem da pokažem moje umeće celoj Evropi, kao i da uživam u putovanjima po evropksim zemljama – rekao je Džekson.

On će se novim saigračima pridružiti sredinom februara