Nedosuđen penal, pokazivanje žutih kartona gostujućim igračima, onda dosuđen penal za domaćina, pa crveni karton – ukratko rezime utakmice između Kolubare i Radničkog.

Reportažu sa ove utakmice možete pogledati na ovom LINK-u, a po mišljenju mnogih glavni junak ovog meča je ustvari sudija Novak Simović. Inače, superligaški i internacionalni delilac pravde.

Ono što se dešavalo na utakmici 31. kola Prve lige Srbije u Lazarevcu, između Kolubare i kragujevačkog Radničkog, u najmanju ruku deluje sumnjivo, a vredno pomena je i prisustvo publike na stadionu, koja nije smetala sudiji sve do sredine drugog poluvremena.

Večeras se oglasio i kragujevački klub saopštenjem koje prenosimo u celosti:

Poštovani ljubitelji fudbala,

obraćamo vam se nevoljno jer uvek više volimo da govorimo na terenu, ali neke stvari ne treba prećutati za dobrobit srpskog fudbala. Povod našeg obraćanja je utakmica 31. kola Prve lige Srbije FK Kolubara – FK Radnički 1923.

Posle te utakmice i svih dešavanja teško je bilo pronaći reči. Nekada nije ni važan ishod utakmice koliko je važan način kako se do istog došlo i postavlja se pitanje kakav je smisao. Tokom te utakmice ostali smo dosledni svom stavu da iz poštovanja prema Fudbalskom savezu ne pravimo neki gest ili reakciju na samom terenu, a imali smo mnogo razloga da to ipak uradimo. Nismo hteli da nastavljamo cirkus koji se ovih dana dešava intenzivno u srpskom fudbalu.

FK Radnički 1923 je primer zdravog poslovanja u srpskom fudbalu, klub koji stoji čvrsto na nogama, isplaćuje sve svoje oaveze redovno i u skladu sa zakonon, ceo grad živi za ulazak u naviši rang, ali očito da takav način funkcionisanja jednostavno ne pije vodu i teško prolazi u sadašnjim okolnostima, Mislimo da sve što se u Lazarevcu dešavalo FK Radnički 1923 i Kragujevac to nisu zaslužili. Obistinile su se nažalost priče koje su kružile po fudbalskim kuloarima prethodnih dana, iako mi kao sportisti u iste nismo hteli da verujemo i nismo želeli da preduzimamo ništa po tom pitanju, verujući da naš koncept funkcionisanja ipak može da istraje. Desilo se ipak suprotno.

Utakmicu dve proplasirane ekipe sudi čovek sa FIFA znakom, superligaški delilac pravde koga spuštaju na Prvu ligu, pa se sa pravom pitamo da li treba da shvatimo da li je to dobro i da će sve biti čisto kada dođe čovek sa takvim statusom ili to ipak nije dobro.

Od postanka ovog sporta sudije su uvedene da vrše dužnost „delioca pravde”, ali videli smo da je ta funkcija u ovom sportu i njihova uloga nekada potpuno obesmišljena. FK Radnički 1923 funkcioniše kao društvo čiji je osnivač grad Kragujevac i kao klub koji je organizovan na način kako je organizovan došao u situaciju da se pita da li treba postojimo i da li treba da se takmičimo, ali i ko to sme da se igra sa novcem svih naših građana koji se ulaže u razvoj kluba.

Jasno je svakom ko se iole razume u ovaj sport da smo pri našem vođstvu oštećeni za čist nedosuđen jedanaesterac, čime je pri okolnostima naše odlične igre glavni sudija meč direktno uticao na rezultat. Shodno tome, mislimo da smo brutalno oštećeni. Šta je posredi sa pravom se pitamo. Za nas je glavni sudija meč pokazao da je upitan način na koji je zaslužen grb koji ima internacionalni znak koj nosi. Kada sagledamo proleće, čovek je sudio dve utakmice naše lige i obe su bile sporne, u obe je sudio na štetu gostujućih ekipa. I šta? Nikom ništa, nastaviće se i dalje.Za nas je to sramota, sportska sramota i nepravda. Kakva god ocena da bude za nas je „pao”. Mi ćemo fudbalskoj Srbiji prezentirati spornu situaciju, one sve druge između, koje su pak svaki put dosuđene na našu štetu i nećemo, previše ih je bilo.

Da li to Kragujevac neko možda ne želi u najvišem rangu takmičenja? Da li fudbalskoj Srbiji ne treba jedan častan klub, koji savesno obavlja svoje poslovanje u svakoj sferi svoga rada? Suze naših igrača ne kupuju se parama, niti nadoknađuju nekim drugim stvarima, to je nepotkupljivo. Podrška i ljubav naših navijača, koja nema nikakvu cenu ne može da se ugasi, naš klub postoji skoro 100 godina. Mi to imamo i to nam ne može uzeti niko. Ali se pitamo šta je dalji smisao našeg rada. I da li ga uopšte ima.

Na kraju naša poruka je da nećemo odustati, da nećemo ustuknuti. Verujem da će pošten i dobar rad, častan pristup u vaspitanju svih naših članova, svih prethodnih, ali i budućih generacija, doprineti konačnom razvoju poštenog fudbala u našoj zemlji. Svaki organ koji bude želeo da na ispravan način trajno postavi sve na svoje mesto u našem fudbalu u našem klubu će imati najveću podršku.

Novak Simović je internacionalni fudbalski sudija iz Lovćenca. Poznat je i po tome što lako lako pokazuje na belu tačku, a rado vadi i kartone iz džepa.

Primera radi, ove sezone je Crvenoj zvezdi sudio 5 puta, a čak 7 puta svirao najstrožu kaznu.

Svojevremeno su Novosađani, odnosno FK Vojvodina, zatražili od Sudijske komisije da im do kraja sezone više ne sudi Novak Simović. Protiv njega su iz FK Partizana, takođe, stizale razne pritužbe, a čuvena je ona da je „Simović u poluvremenu dobio poziv koji se ne odbija”.

Ove sezone u Prvoj ligi Srbije sudio je 2 puta, a obe utakmice su sporne.