Košarkaši kragujevačkog Radničkog, u subotu, u 18.30, igraju prvu utakmicu u novoj sezoni na svom parketu protiv ekipe Vršca.  

Da podsetimo, Radnički se prošle sezone „prošetao“ Drugom ligom i izborio plasman u Košarkašku ligu Srbije.

Sada je pred Kragujevčanima jedno novo poglavlje i prilika za dokazivanje u društvu najboljih srpskih klubova. U Radničkom su se potrudili da sačuvaju okosnicu ekipe iz prošle sezone, koja je nadograđena sa par novih igrača. Na spisku novajlija našli su se iskusni plejmejker Filip Dumić, krilo Matija Popović, zatim povratnik Đorđe Milosavljević i Stefan Đorđević, centar sa bogatom internacionalnom karijerom.

Ipak, najveće pojačanje svakako predstavlja ostanak kapitena Raška Katića i ubojitog strelca Andreje Stevanovića, koji će sigurno predstavljati udarnu snagu Kragujevčana i u najvišem rangu takmičenja.

Situacija sa koronavirusom negativno se odrazila na sve srpske klubove, pa tako i na Radnički. Višemesečna pauza prouzrokovala je brojne probleme, pre svega kada je u pitanju fizička priprema igrača, ali uprkos tome u kragujevačkom klubu ističu da spremno dočekuju početak nove sezone.

- Protekla pauza je bila poprilično duga i svi smo se uželeli takmičarskih mečeva. U proteklih mesec dana trenirali smo nešto jačim intenzitetom u želji da što spremnije dočekamo početak takmičenja. Što se tiče igrača, svi smo spremni i imamo veliku želju da istrčimo na parket. Nadam se da ćemo u novoj sezoni dokazati da Radnički zaslužuje mesto u KLS i da ćemo ostvariti dobar plasman na tabeli, ističe novi organizator igre kragujevačkog tima Filip Dumić.

Svesni su Šumadinci da ih očekuje izuzetno jaka konkurencija u Košarkaškoj ligi Srbije. Pored tri ekipe koje će paralelno nastupati u KLS-u i ABA 2 ligi, a to su Zlatibor, užička Sloboda i Mladost iz Zemuna, tu je još nekoliko timova koji gaje ozbiljne takmičarske pretenzije, poput novosadske Vojvodine, beogradskog Dinamika...

Ipak, u kragujevačkom klubu ne žele previše da se opterećuju konkurencijom, već su rešeni da gledaju isključivo u svoje dvorište i da idu polako, od utakmice do utakmice. Zbog toga su svi maksimalno fokusirani na predstojeći duel sa ekipom Vršca, kojim Kragujevčani otvaraju  sezonu u KLS-u.

U skladu sa postojećom epidemiološkom situacijom u zemlji i preporukama Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, rukovodstvo lige je donelo niz pravila koja se odnose na organizaciju utakmica u narednih mesec dana. Sve utakmice igraće se pred praznim tribinama, uz ograničeno prisustvo predstavnika klubova i medija, a prostor u samim sportskim objektima biće podeljen u tri posebne zone.

U prvoj zoni, koja obuhvata sam teren, biće dozvoljeno prisustvo isključivo samim akterima utakmice. Zona 2 rezervisana je za predstavnike klubova i medije, dok Zona 3 obuhvata okolinu hale, odnosno sam protokol ulaska u nju, koji podrazumeva merenje telesne temperature svakoj osobi koja ulazi u halu. Svakome sa temperaturom većom od 37,2 stepena neće biti dozvoljen ulazak u dvoranu. Takođe, uoči samog početka utakmice predviđena je još jedna dodatna kontrola igrača - merenje telesne temperature.

- Što se tiče igrača kod kojih se jave simptomi virusa Covid-19, oni su dužni da se odmah jave dežurnom lekaru, koji je u obavezi da svakog petka proverava njihovo zdravstveno stanje i podnosi izveštaj delegatu. Naravno, najveći problem će predstavljati asimptomski slučajevi, koje je teško otkriti. Ima tu još dosta nedoumica, ali je generalni stav svih klubova da se krene sa ligom i da se na ovaj način organizuju mečevi, a da se za nekih mesec dana ponovo sedne za sto i vidi da li je moguća neka revizija postojećeg protokola ili će on biti dodatno pooštren, referisao je Darko Veljović, sportski direktor KK Radnički.

Napomenimo i to da su svi košarkaši Radničkog, zajedno sa članovima stručnog štaba, prekjuče podvrgnuti PCR testiranju i da su svi rezultati bili negativni.