Posle sjajnog turnira kvalifikacija za Ligu šampiona u Budimpešti, na kom su pokazali da se Kragujevac vratio na evropsku vaterpolo mapu, vaterpolisti Radničkog otputovali su u italijansku Savonu, gde će se kroz turnir druge runde kvalifikacija za Kup Evrope, od petka do nedelje, boriti za plasman u osminu finala.

Pored domaće Savone, sa nekoliko sjajnih igrača poput Giljerma Moline i Valerija Rica u svojim redovima, Kragujevčani će se za jedno od dva mesta koja vode u narednu rundu boriti kroz duele sa španskim Mediteranijem i nemačkim Potsdamom.

Status nosioca u grupi koji su izborili osvajanjem drugog mesta u Mađarskoj, Kragujevčanima je doneo povlastice, ali i breme favorita.

– U odnosu na start sezone, podigli smo značajno formu na turniru u Budimpešti i sada je to totalno drugačiji pristup. U izuzetno visokom ritmu nastavili smo i protiv Zvezde i Partizana i želimo da ostanemo na tom nivou iako nas očekuje nimalo lak turnir u Savoni. Možda nas ovoga puta malo više respektuju i u neku ruku smatraju favoritima, ali ćemo morati to da opravdamo, što je moguće jedino ukoliko odigramo kao u Budimpešti i protiv Zvezde i Partizana. U suprotnom, ili u slučaju da nekoga potcenimo, vrlo lako može da se desi da izgubimo, rekao je srpski reprezentativac Strahinja Rašović, jedna od glavnih uzdanica Kragujevčana.

Rašović je istakao da svi u ekipi željno iščekuju ovaj turnir i žele da nastave sa dobrim partijama.

– Nalazimo se u naletu i nadam se da će nas to držati jedan duži period. Verujem u naš tim i ne bežim od uloge favorita. Međutim, grupa nije nimalo laka i moraćemo da imamo ozbiljan pristup. Mediterani i Savona su nam direktni konkurenti za prva dva mesta u grupi, dok nemački Potsdam ne poznajem dovoljno, ali mislim da ne bi trebalo da nam naprave veći problem. Ne znam u kom će sastavu biti Savona, ali nas to ne interesuje. Imaju skup sjajnih igrača, bivših reprezentativaca, koji su nekada igrali u najboljem klubu Pro Reku, a uz to su i domaćini, dodao je Rašović.

Prvi rival Radničkog, u petak od 16.30, biće Mediterani, ekipa čije igrače Rašović odlično poznaje iz perioda igranja u španskoj Barseloneti.

– Umeju da budu veoma neugodni ako im dozvolimo da osete da mogu da igraju sa nama. Sigurno je da će želeti da nas pobede. Imaju dva tri iskusna igrača, bivša reprezentativca Španije, a ostalo su mladi vaterpolisti, željni dokazivanja, kao i kod nas. Siguran sam da će biti veoma teško, ali mi se pitamo, zaključio je Rašović.

Kragujevčani su na ovom turniru oslabljeni neigranjem srebrnog juniorskog reprezentativca Srbije sa minulog Svetskog prvenstva, Stefana Brankovića, koji će morati da ponovi PCR test na koronavirus, jer nije dobio ni pozitivan ni negativan nalaz.

Drugi meč u Savoni Radnički igra u subotu od 16.30 i, protiv Potsdama, a turnir zatvara derbijem sa Savonom, u nedelju od 11.30 sati.