Fudbaleri Radničkog zabeležili su i treći uzastopni trijumf u Prvoj ligi Srbije, ukupno četvrti od starta sezone, i to protiv „stare mušterije”, beogradskog Grafičara – 3:1 (1:0).

U jednoj kvalitetnoj i dinamičnoj utakmici na stadionu „Čika Dača” presudilo je iskustvo domaćeg sastava, koji je još jednom pokazao da se sa punim pravom ubraja među glavne kandidate za plasman u superligaški rang takmičenja.

Duel Radničkog 1923 i Grafičara opravdao je epitet derbija petog kola Prve lige Srbije. Od samog starta je sve „prštalo” na terenu, a kako je utakmica odmicala i igrači oba tima postajali sve nervozniji, tako je i emotivni naboj rastao, pa i ne čudi što je glavni sudija Marko Delibašić u nekoliko navrata posezao za kartonom crvene boje.

Kragujevčani su u ovaj susret ušli sa namerom da produže niz trijumfa u međusobnim okršajima sa beogradskim timom iz prošle sezone, ali i da dokažu da imaju kvalitet za sam vrh tabele. Znalo se da je ekipa Grafičara prva ozbiljnija prepreka za fudbalere Radničkog od starta sezone i oni su je, na zadovoljstvo svojih pristalica, uspešno preskočili.

Šef struke kragujevačkog prvoligaša Aleksandar Linta iznenadio je startnom postavom, koja je pretrpela određene promene u odnosu na prethodne dve utakmice. Među prvih jedanaest vratili su se mladi levi bek Mateja Dukić i ofanzivni vezista Radovan Avram, a od prvog minuta na terenu se našao i iskusni Marko Mirić. Takođe, Aleksandar Varjačić je vraćen na svoju prirodnu poziciju desnog beka, dok se borbeni Nikola Rađen preselio na klupu.

Krenuli su fudbaleri Radničkog 1923 otvorenog garda na svog rivala i od prvog minuta uspostavili terensku incijativu, koju su težili da krunišu ranim pogotkom.

To im je pošlo za nogom u 16. minutu, kada je nakon igranja rukom od strane Todorovskog, sudija Delibašić pokazao na „belu tačku”. Bunili su se gosti žestoko na ovu odluku arbitra iz Vrbasa, ali su na kraju morali da se pomire sa njom. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Aleksandar Varjačić za vođstvo Radničkog 1923 od 1:0.

Na odmor se otišlo sa minimalnim vođstvom domaćeg tima, da bi u petom minutu nastavka Kragujevčani konačno duplirali prednost. Ovom pogotku kumovala je loša procena golmana Grafičara Aleksandra Stankovića, ali i snalažljivost Ognjena Ilića, koji je jedan „otpadak” uspeo da pospremi u mrežu. Bio je to drugi uzastopni pogodak mladog fudbalera, inače izdanka omladinske škole Radničkog 1923, koji pokazuje da se nalazi u velikom usponu forme.

Samo tri minuta nakon ovog pogotka, Filipović je zapretio posle kornera, a nekoliko minuta kasnije i Mirić je gađao sa nekih osamnaest metara, ali preko gola.

I kada je delovalo da Kragujevčani drže situaciju na terenu pod kontrolom, usledio je 65. minut i prekid iz koga gosti smanjuju rezultat. Pobulić je centrirao na drugu stativu, Babić šutirao glavom, a lopta je u gužvi pred golom Radničkog 1923 pogodila Mikića i završila u mreži – 2:1.

Uvukla se tada strepnja među „Crvene”, koja je dodatno intenzivirana u 82. minutu, kada je Stefan Filipović zbog visoko podignute noge u duelu sa protivničkim fudbalerom zaradio isključenje. Prethodno su zbog protesta isključena i trojica članova stručnog štaba beogradskog tima.

Uprkos brojčanom deficitu igrači Aleksandra Linte su znalački zatvorili sve prilaze svom golu, ne dozvoljavajući svom protivniku da dođe do iole ozbiljnije šanse za eventualno izjednačenje, da bi u dubokoj sudijskoj nadoknadi vremena mladi Maksimović iskoristio odličan centaršut Varjačića i otklonio sve dileme u pogledu konačnog ishoda.

Trenutni pogled na tabelu može da raduje pristalice kragujevačkog tima, s obzirom da se Radnički 1923 sa 13 osvojenih bodova iz pet odigranih kola nalazi na samom vrhu, uz novosadski Kabel.

Narednog vikenda Kragujevčane očekuje gostovanje beogradskom IMT-u, na kome će još jednom pokušati da potvrde epitet najbolje ekipe u ligi.

RADNIČKI 1923 – RFK GRAFIČAR 3:1 (1:0)

Stadion: „Čika Dača”.

Sudija: Marko Delibašić (Vrbas), pomoćnici: Nikola Rijavec (Vrbas), Petar Radić (Novi Sad).

Strelci: Varjačić u 16. iz jedanaesterca, Ilić u 50. i Maksimović u 90+5. minutu za Radnički 1923, a Mikić u 65. minutu za Grafičar.

Žuti kartoni: Ilić, Nikodijević, Raičević, Maksimović (Radnički 1923), Todorovski, Vasiljević, Matić, Lukić (Grafičar).

Crveni karton: Filipović (Radnički 1923) u 82. minutu.

RADNIČKI 1923: Raičević, Varjačić, Dukić (od 46. Rađen), M. Vidović, Filipović, Kovačević, Ćirović, Avram (od 76. U. Vidović), Mirić, Ilić (od 65. Aleksijević), Nikodijević (od 84. Petrović).

RFK GRAFIČAR: Stanković, Todorovski, Blagojević (od 46. Fićović), Mikić, Lukić, Matić (od 68. Odada), Vasiljević, Marjanović (od 53. Pobulić), Cvetković, Babić, Burmaz.