Omladinska reprezentacija Srbije, predvođena mladim golmanom kragujevačkog Radničkog Ognjenom Lukićem, uspela je da se plasira na predstojeće Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina starosti, koje će se održati u Slovačkoj od 18. juna do 1. jula.

„Orlići” su na drugom, završnom kvalifikacionom turniru u Holandiji zauzeli prvo mesto i tako izborili plasman među osam reprezentacija učesnica predstojećeg prvenstva Starog kontinenta.

Izabranici selektora Aleksandra Jovića su na startu turnira savladali domaćina Holandiju sa 2:1, usledio je remi sa Ukrajinom (1:1), a zatim još jedna pobeda, ovoga puta protiv selekcije Norveške u poslednjoj utakmici turnirskog programa (3:2).

S obzirom da je naša reprezentacija na kraju turnira imala identičan bodovni skor i gol razliku kao i selekcija Ukrajine, kao i da je njihov međusobni duel okončan bez pobednika, presudio je faktor fer-pleja, odnosno manji broj žutih kartona igrača našeg tima.

- Plasman na Evropsko prvenstvo predstavlja ogroman uspeh za ovu izuzetno talentovanu generaciju srpskih fudbalera, a posebno za našeg mladog čuvara mreže Ognjena Lukića, koji će tako imati priliku da demonstrira svoju golmansku klasu na najvećem kontinentalnom takmičenju, saopšteno je iz kragujevačkog kluba.

Naša omladinska reprezentacija igraće u B grupi Evropskog prvenstva, zajedno sa selekcijama Engleske, Izraela i Austrije. Drugu grupu činiće reprezentacije Slovačke, Francuske, Italije i Rumunije.

Dve najbolje plasirane reprezentacije iz obe grupe plasiraće se u polufinale, dok prvih pet reprezentacija na kraju takmičenja (polufinalisti i pobednik duela trećeplasiranih selekcija u grupi) stiču pravo učešća na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina naredne godine u Indoneziji.