Na terenima SC „Mladost” u Kragujevcu održane su Sportske igre mladih. Deca osnovnoškolskog uzrasta takmičila su se u pet sportskih disciplina. Mladim sportistima Nikolini Sretenović i Zoranu Milojeviću pripala je čast da ponesu baklju prijateljstva.

Najviše ekipa takmičilo se na truniru u basketu, disciplini u kojoj su Kragujevčani već imali predstavnike na Međunarodnoj završnici u Splitu.

Tradicionalno, veliko interesovanje vladalo je i za fudbalski turnir Coca Cola cup, gde su pored dečaka, uzbudljive utakmice odigrale i devojčice. Titulu najboljih odnele su fudbalerke ekipe „Radnički 1”.

- Od najmlađih učesnika čuli smo se da su se dugo pripremali za turnir „Lino između dve vatre” i da se nadaju putu na more i druženju sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ono što je najvažnije je da su deca nižih razreda kragujevačkih osnovnih škola pokazala veliko interesovanje za učešće na turniru i uz podršku učiteljica i roditelja, provela jedan dan baveći se sportom i družeći se sa vršnjacima. Za isti uzrast organizovana je i trka na 60 metara, disciplina iz koje su prvih troje takmičara izborili plasman na Regionalno finale. Jedan od najvažnijih ciljeva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih je rekreacija dece i uključivanje u sport od ranog detinjstva, tako da su najmlađi mogli da se pokažu i u UEFA turniru u malom fudbalu, saopštili su organizatori.

Pored standardnih turnira u okviru Karavana radosti i prijateljstva, deca su učestvovala i u štafetnoj trci „Prijatelj od detinjstva”, a za starije uzraste organizovana je ekološka radionica „Zero Waste – budi deo igre – čuvajmo našu planetu”. Tokom radionice govorilo se o značaju reciklaže za očuvanje planete, ali i o tome da iako smo svesni koliko čovek zagađuje planetu zemlju, još mnogo svi zajedno moramo da radimo na podizanju svesti svakog pojedinca koji je važna karika u očuvanju životne sredine.

Uz pomoć dece, roditelja, kao i sportskih radnika i koordinatora sportova ove manifestacije, svi tereni su po završetku takmičenja očišćeni.

Najbolji sa ovog turnira biće učesnici Regionalnog finala, 16. juna u Petrovcu na Mlavi. Državno finale Dunav osiguranje Sportskih igara mladih održaće se od 4. do 10. jula u Vrnjačkoj banji. I ove godine, najbolje SIMOVCE iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije očekuje druženje na Međunarodnoj završnici u Splitu, sredinom avgusta.