Strelište u kragujevačkom naselju Ilina Voda uskoro će dobiti novog vlasnika. Pošto za funkcionisanje Vojske Srbije više nije neophodno, Republička direkcija za imovinu raspisala je tender za njegovu prodaju.

Da podsetimo, grad Kragujevac, ali i brojna kragujevačka udruženja u nekoliko navrata tražila su od Vojske da ova zelena površina dobije druge namena, čak i da se otkupi, ali je Ministarstvo odbrane bilo nemo prema zahtevima Kragujevca.

Ova zelena površina opremljena je igralištem za decu i sportskim terenima, a sa svih strana okružena zelenilom.

Inače, ovaj prostor uredilo je udruženje „Eko-park” i to sopstvenim sredstvima.

- Na ovom prostoru uredili smo nekoliko sportskih terena za odbojku, mali fudbal, kao i veliko igralište za decu, sa svim pratećim sadržajima. Ideja je bila da se napravi kamp za osobe sa invaliditetom, koji bi prerastao u pravi sportski centar, međutim, nikada nismo našli sagovornike na tu temu, koji bi nas podržali, kaže Slađan Rakić, iz udruženja „Eko-park, za portal Pressek.

Prema njegovim rečima, odmah pored ovog nalazi se i gradsko zemljište od 60 ari, koje je takođe neiskorišćeno.

– Nažalost, nije bilo zaisnteresovanih ni u Ministarstvu odbrane, ali ni u gradskoj upravi,  kaže Rakić i dodaje da je grad prošle godine hteo da otkupi taj komad zemlje, ali da je predložena cena Ministarstva odbrana bila previsoka za grad.

S obzirom na to da je Strelište u Ilinoj Vodi, ranije korišćeno za izvođenje vojnih vežbi, ovaj teren se u katastrskim knjigama vodi na Ministarstvo odbrane, koje je tvrdilo da je taj prostor neophodan Vojsci.

Sudeći prema oglasu republičke direkcije za imovinu početna cena za ovo zemljište iznosi 283.491,50 evra.

Generalnim planom „Kragujevac 2015.” planirana je prenamena svih šest kompleksa Vojske na području Kragujevca.