Ovog vikenda stavljena je tačka na još jednu sezonu u Prvoj ligi Srbije. Plasman u viši rang takmičenja izborili su beogradski Grafičar, Zlatibor, OFK Bačka i Metalac iz Gornjeg Milanovca, dok je kragujevački Radnički 1923 sezonu okončao na osmoj poziciji, sa istim brojem bodova kao i sedmoplasirani Kabel.

Radnički - Zemun 1:0
Radnički je u poslednjem kolu savladao ekipu Zemuna, na stadionu Čika Dača sa 1:0. Strelac jedinog gola za Kragujevčane bio je Slađan Nikodijević, koji je tako u poslednjem kolu „upisao” svoj jedanaesti pogodak u sezoni.

Sumirajući proteklu takmičarsku sezonu, koja je zbog dobro poznate situacije sa pandemijom virusa Covid-19 poprimila pomalo neuobičajen tok, šef struke kragujevačkog prvoligaša Darko Milisavljević ocenjuje da je Radnički 1923 prošao kroz jedan veoma turbulentan period, da bi tek u završnici prvenstva pokazao svoj pravi karakter.

– Iza nas je jedna prilično turbulentna sezona, čemu u prilog govori i podatak da sam ja treći šef stručnog štaba od početka prvenstva. To se sve neminovno odrazilo i na rezultate ekipe. S obzirom da smo na poslednjih 12 utakmica pretrpeli samo jedan poraz, što je učinak kojim se retko koji srpski klub može pohvaliti, izuzev Crvene zvezde i Partizana, smatram da smo u znatnoj meri popravili utisak i da smo na pravi način okončali ovu sezonu, konstatuje Milisavljević.

Svi Kragujevčani kojima je Radnički u srcu već odavno priželjkuju da ponovo vide svoj voljeni klub u Super ligi Srbije. Prošle sezone „crveni” su došli na korak do cilja, a ove je splet nepovoljnih okolnosti uticao da klub sa „Čika Dače” ne bude među glavnim kandidatima za elitu.

Zbog toga se postavlja logično pitanje: šta je potrebno da bi se Radnički ponovo obreo u superligaškom društvu?

– U nekim našim analizama došli smo do zaključka da je Radnički u prethodne četiri prvoligaške sezone već posle prvih 7 kola imao ozbiljan zaostatak za vodećim ekipama na tabeli. Možda je to samo plod slučajnosti, ali je možda i relevantan podatak koji zavređuje našu pažnju u budućnosti. U svakom slučaju, Radnički i Kragujevac sigurno zaslužuju superligaša, ali je neophodna odgovarajuća potpora i kvalitetna ekipa za takav domet. Iskreno, ja nisam ni za taj scenario da uđemo u Super ligu, pa da odmah ispadnemo. Moramo raditi na tome da Kragujevac dobije stabilnog superligaša i da to bude neka baza za dalji napredak kluba, ubeđen je šef struke Kragujevčana.

Naredna sezona nosi sa sobom još veće izazove, posebno ako se obistine predviđanja da će čak deset ekipa ispasti iz Prve lige Srbije na kraju takmičenja. To će automatski podići ulog za sve klubove, pa će maltene svaka utakmica predstavljati borbu za goli život.

Zbog toga je neophodno što pre formirati ekipu koja će biti kadra da izdrži čitavu sezonu u jednom jakom ritmu i koja bi, ukoliko se ukaže prilika, bila u stanju da se umeša u borbu za vrh tabele.

– Videćemo šta donosi prelazni rok. Nekim igračima je već istekao ugovor, većina je još uvek pod ugovorima, tako da ćemo u razgovoru sa ljudima iz kluba videti šta i kako dalje. Još uvek ne znamo kada će početi nova sezona, pa samim tim ne možemo sa sigurnošću reći ni kada ćemo krenuti sa pripremama, otkrio je Milisavljević na zvaničnom sajtu FK Radnički 1923.

Fudbaleri Radničkog 1923 odradiće još par treninga početkom naredne sedmice, a zatim odlaze na odmor, koji će potrajati do početka priprema u julu.