U najtežem do sada sistemu kvalifikacija za Ligu šampiona, vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca su na kvalifikacioni turnir u Budimpešti otišli kao autsajderi, a vratili se kao najprijatnije iznenađenje, o kome priča vaterpolo Evropa.

Za samo dva mesta u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju borilo se 16 izuzetno jakih ekipa, raspoređenih na dva turnira u po dve grupe, a Šumadinci su pokazali da su na pravom putu, iako im u konkurenciji dugogodišnjih, standardnih, učesnika Lige šampiona i evropskih takmičenja niko nije davao gotovo ni najmanje šanse.

U najujednačenijoj kvalifikacionoj grupi odigrali su četiri jako teška meča, od kojih prva tri u razmaku od samo 20 sati, ali ih to nije pokolebalo da osvoje prvo mesto, ispred favorizovanih učesnika prošlogodišnje Lige šampiona, domaćeg OSC-a, ruskog Sinteza, španske Terase, te francuskog Turkoana. Međutim, umor, neiskustvo i težak raspored na kraju su uzeli danak, pa je Radnički u finalu za plasman u Ligu šampiona poražen od najjačeg tima u kvalifikacijama, italijanske Breše (13:9).

– Iako smo na kraju ostali bez plasmana u Ligu šampiona, nije da nismo uradili ništa. Bilo je bitno da se pozicioniramo među prve četiri ekipe kako bismo bili nosioci u Kupu Evrope, tako da smo ipak mnogo ostvarili. Važno je i što smo svi mi u klubu i igrači videli gde se trenutno nalazimo i koliko nam fali. Moram da priznam da sam zadovoljan igrom, ponašanjem i borbom. Nismo uzmicali ni pred jednim rivalom, pa čak ni Brešom, od koje smo izgubili razlikom koja je mnogo veća nego što je to zaista bio odnos snaga u bazenu. Ali, takav je sport, istakao je Jugoslav Vasović, direktor Radničkog.

Italijanska ekipa, sačinjena od velikog broja reprezentativaca, projektovana je za visoke domete, ali je mladi tim Radničkog pokazao zube i pružio u ovom trenutku najbolji mogući otpor.

– Breša je jako dobra i iskusna ekipa i siguran sam da će se plasirati na „fajnal-ejt“. Nije sramota izgubiti od takvog tima, pa čak ni većom razlikom, pogotovo ako uzmemo u obzir način na koji smo igrali. Možda i presudne bile su greške u realizaciji, ali sve se to odbija na mladost, početak, stvaranje tima… Uvek postavljamo najviše ambicije, došli smo ovde da izborimo Ligu šampiona, ali izgleda da je to u ovom trenutku bio preveliki zalogaj, rekao je Vasović.

Umor igrača Radničkog, u napornom ritmu od pet utakmica u pet dana, bio je jedan od presudnih faktora u finalnom okršaju.

– Blago sam razočaran, jer smo i u ovom trenutku zaslužili više, a neću da kažem da ni Breša nije. Međutim, njima je još jedna ekipa u grupi odustala tako da su odigrali dve utakmice, a mi četiri. To je velika razlika i videlo se kada su u jednom trenutku čak tri igrača otišla na brzu izmenu, što se ne dešava, pogotovo ne nama. Ali biće to sve u redu. Mi smo ovde predstavljali Kragujevac, Srbiju, srpski vaterpolo i nijednog trenutka u tome nismo podbacili. Pokazali smo da se srpski klupski vaterpolo vraća i to je najvažnije, smatra Vasović.

Na kraju, stekao se utisak da je Radnički na pravom putu i da ima ozbiljan zalog za budućnost.

– Odigrali smo jako uspešan turnir. Najvažnije je što su momci videli da mogu da igraju sa najboljim ekipama. Suvišna mi je priča o budžetima, igraju igrači, a ne papir. Mi imamo odlične vaterpoliste, odličnog trenera, sveukupno smo dobar klub, ali moramo da budemo još bolji, kako bismo rešavali ovakve utakmice rutinski u svoju korist. Za to su potrebne godine, ali imamo vremena i mnogo mladih igrača, tako da sam optimista za budućnost, zaključio je Vasović.

Kragujevčani će početkom decembra evropsku odiseju nastaviti učešćem u Kupu Evrope, a sastavi grupa biće poznati nakon sutrašnjeg žreba u Nionu. Pre toga, očekuju ih derbi susreti u domaćem šampionatu, sa Crvenom zvezdom, u petak od 19 sati i Partizanom nedelju dana kasnije.