Goran Babić, brat od strica Zorana Babića, prvog čoveka Koridora Srbije u ostavci, zida objekat u Vrnjačkoj Banji po planu za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nelegalan, jer ugrožava izvor mineralne vode, piše BIRN Srbija.

Pedesetosmogodišnji rođak Zorana Babića svoj građevinski prvenac podiže na ekskluzivnoj lokaciji na samom obodu banjskog parka, tik uz izvorište mineralne vode Snežnik koje se nalazi u zoni sanitarne zaštite.

Babić zida grandiozan stambeni objekat od skoro 4.000 kvadrata i čak 84 stana, koji odudara od arhitektonsko-urbanističke celine centralnog banjskog parka, na mestu za koje je građevinska inspekcija utvrdila da je uređeno Planom generalne regulacije koji nije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Inspekcija je utvdila da se dozvole za gradnju u zonama zaštite izvorišta (u kojoj gradi i Babić), zidaju na osnovu Plana generalne regulacije koji ne sadrži elaborat o njihovoj zaštiti, što inače bitno utiče na određivanje pravila građenja.

Zbog toga je inspekcija predložila ministarstvu da zabrani dalju primenu Plana generalne regulacije, a iz Ministarstva poručuju da će o daljim merama odlučiti nakon što Ustavni sud oceni zakonitost pomenutog dokumenta i dodaju da je postupak pokrenut.

Iako nema formalne potvrde da Zoran Babić „ima prste“ u ovom unosnom poslu, on je redovno obilazio gradilište, a izvori BIRN-a iz Vrnjačke Banje kažu da je blizak sa bratom i da važi za čoveka sa velikim uticajem u banji.

Kompletan tekst možete pročitati na sledećem LINK-u.