Roditelji danas i sutra upisuju decu u srednju školu preko portala e-Uprava, a evo šta je potrebno za upis.

Za elektronski upis u srednju školu neophodno je da roditelj ili staratelj napravi, ako već nema, nalog na portalu e-Uprava i popuni prijavu danas ili sutra (od 7 do 15 sati).

Nije potrebno da učenici i roditelji dolaze u školu niti da prilažu bilo kakva dokumenta.

- Eventualno, ukoliko se u školi utvrdi da je neki podatak potrebno proveriti, naknadno se može dostaviti određeni dokument, o čemu će roditelji takođe biti obavešteni, piše na portalu e-Uprava.

Škole, po prijemu prijave koju je roditelj popunio na portalu e-Uprave, po službenoj dužnosti pribavljaju podatke o učeniku iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i informaciju iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu, kao i podatke o prethodno završenom obrazovanju, na bazi čega je učenik i bio raspoređen u tu srednju školu.

Ipak, biće vam potrebno poprilično strpljenja pošto sajt e-Uprave često nedostupan. Od jutros kada je počeo upis najčešća slika na ovom sajtu izgleda ovako:

The connection has timed out

The server at euprava.gov.rs is taking too long to respond.

Za nedoumice mogu da pozovu kol-centar Ministarstva prosvete na broju telefona 011/7350 557.

Usluga elektronskog upisa u srednju školu biće dostupna i u drugom upisnom krugu u ponedeljak 13. jula, od 7 do 15 sati.

Iako se zbog epidemije preporučuje elektronski upis, ostaje mogućnost upisa u školi, saopštava Ministarstvo prosvete.