Demokrate Centralne i Istočne Srbije neće učestvovati u radu na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke, koja je zakazana za 17. maj 2020. Pored toga što je predlog o zakazivanju ove sednice u suprotnosti sa statutom DS, sednica je zakazana nelegalno, odnosno falsifikovanjem potpisa pojedinih članova, saopšteno je iz nekoliko gradskih odbora Demokratske stranke.

- Najoštrije osuđujemo ljude koji su u tome učestvovali i tražimo od predsednika i rukovodstva Demokratske stranke da, u skladu sa zakonom, hitno reaguju.

Ovo je pokušaj jedne grupe ljudi vođene borbom za svoja poslanička mesta, da na silu promeni politiku Demokratske stranke, kako bi dali legitimitet lažnim izborima Aleksandra Vučića. Brza reakcija Zlatibora Lončara jasno pokazuje pozadinu ovog sramnog čina, stoji u saopštenju koje su potpisale Demokrate iz Kragujevca, Kruševca, Kraljeva, Aranđelovca, Knića, Rekovca, Zaječara, Majdanpeka, Bora, Sokobanje...

U saopštenju se dodaje da je na članovima Demokratske stranke i demokratskoj javnosti je da spreče Vučićevo otimanje Demokratske stranke.

- Ovo vam neće proći ! Pravih demokrata je mnogo više, zaključuje se u saopštenju.

Da podsetimo, ranije je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio da je predstojeća sednica Glavnog odbora, koja je zakazana 17. maja u stvari „sednica Srpske napredne stranke”. On je objasnio da je sednica Glavnog odbora DS-a legalno zakazana za 31. maj.

Lutovac je naveo da među onima koji su zahtevali sednicu 17. maja ima i predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara.