U sredu, 28. septembra, počinje drugi po redu „Đelem fest” – festival koji promoviše nacionalne manjine putem formi kulture i umetnosti i forme javnog zagovaranja.

PROGRAM DRUGOG „ĐELEM FESTA” 2016

Sreda, 28. septembra 2016.godine,od 18:00 do 20:00

- Književno veče bošnjačke i romske culture; gosti Sead Biberović iz Novog Pazara i Milan Vujčić iz Kragujevca

- Izložba fotografija Roma Grada Kragujevca iz prve polovine dvadesetog veka

- Živa biblioteka

Narodna biblioteka Vuk Karađić Dr. Zorana Đinđića 10/3

Četvrtak, 29. septembra 2016.godine,  od 12:00

- Javna debata „Manjine u kulturi Grada Kragujevca“.

 Narodni muzej Kragujevca 

Petak, 30. septembra 2016.godine, od 19:30 do 21:00

- Koncert grupe „Forte Piano“

- Degustacija narodne kuhinje manjina

Dom omladine

„Đelem fest” (Putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije) je model promovisanja kulturnih, tradicionalnih, verskih, istorijskih i drugih vrednosti nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Republike Srbije, među pripadnicima većinskog stanovništva, putem direktnog upoznavanja građana sa istorijom, religijom, jezikom, tradicijom i kulturom nacionalnih manjina koje su prisutne (ili ne žive) u njihovim lokalnim zajednicama.

- Promovisanjem pomenutih vrednosti utiče se na smanjenje stereotipa i predsrasuda prema manjinama, koji su prisutni na visokom nivou, posebno među mlađom populacijom većinskog stanovništva u Srbiji. Kako je za ovakvo stanje najveća odgovornost među političkim i kulturnim elitama koje zagovaraju ksenofobiju, a sa druge strane – isti mladi nisu nikada bili u prilici da se lično upoznaju sa predstavnicima pomenutih i drugih nacionalnih manjina, naš projekat ima za cilj uspostavljanje direktne komunikacije većinskog stanovništva Srbije i nacionalnih manjina. Posebno onih, koje nisu prisutne u ciljnoj lokalnoj zajednici. Zato se naša forma promocije kulture nacionalnih manjina i zove „Đelem fest”, po opšte poznatoj romskoj himni: „Đelem, đelem” – „Putujem, putujem”, jer putuje i obilazi gradove i opštine u Srbiji, objašnjava Marija Ilić Paunović, PR festivala.

Inicijatori i organizatori „Đelem festa” su kragujevačke organizacije civilnog društva „Roma Centar” i NVO „Milennium”. Festival je ove godine podržan od strane  Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Kragujevca.