Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je rekao da je nacionalni stručni komitet predložio, na osnovu preporuka iz svetskih i domaćih istraživanja, da građani prime i treću dozu vakcine.

Đerlek je za RTS naveo da se u svetskim istraživanjima „pokazalo da treća doza pojačava imunitet kod osoba koje su slabije reagovale na (prve) dve doze”.

- Ta svetska istraživanja nisu, ipak na nekom velikom nivou ali su na velikom uzorku, rekao je on.

Đerlek je dodao da su vršena istraživanja i u Srbiji, te naglasio da nacionalni komitet „ima mnogo iskustva i znanja i da je sigurno da su doneli dobru i kvalitetnu odluku”.

Đerlek je potvrdio i da je preporuka upućena vladinom Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa koji će  je, do 1. avgusta razmotri i potom doneti odluku.

Upitan kada će početi davanje treće doze, ukoliko Krizni štab to odluči, Đerlek je rekao da treba sačekati odluku Kriznog štaba.

- Posle njihovog zelenog svetla, mislim da će se odmah krenuti - mnogo građana se javilo koji hoće da prime treću dozu i to je za svaku pohvalu, rekao je Đerlek.

On je rekao i da je stručni komitet predložili da kao treća doza bude Fajzerova vakcina ili Moderna odnosno takozvana RNK vakcina.

- Nisu isključili mogućnost da to bude i vakcina koja je napravljena i na neki drugi model, rekao je on.

Prema njegovim rečima, treća doza je namenjena pre svega hroničnim bolesnicima, i onima koji boluju od težih bolesti.

On je napomenuo i da treću dozu mogu da prime i svi ostali građani, šest meseci posle revakcinacije.