Udruženje radnika na internetu predaje svoje zahteve i analizu dosadašnjeg rada Poreske uprave Ministarstvu finansija utorak 10. novembra u 12 sati.

- Nakon najave Poreske uprave da će se oporezivanjem do pet godina unazad obrušiti na sve radnike na internetu koji ostvaruju prihod iz inostranstva, Udruženje radnika na internetu staje u odbranu na stotine hiljada građana i građanki koji su ovim pogođeni, objavilo je Udruženje.

Frilenseri od Ministarstva finansija i poreske uprave zahtevaju obustavu svih pokrenutih postupaka, naplata i svih budućih postupaka od strane Poreske uprave pokrenutih protiv fizičkih lica koja su imala priliv iz inostranstva, kao i pregovore o statusu frilensera.

- U pregovorima ćemo se zalagati da se reši naš pravni status i da poreske obaveze odgovaraju honorarnoj prirodi našeg posla, navodi se u saopštenju Udruženja.

Da podsetimo, Poreska uprava pozvala je sredinom okotobra sva fizička lica, koja su propustila da podnesu poreske prijave da to učine, odnosno da obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

- Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga. Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan), precizirano je u saopštenju.

Ovaj potez Poreske uprave izazvao je buru među velikim brojem građana koji prihode ostvaruju radeći putem različitih platformi za inostrane poslodavce, pogotovo jer se, u međuvremenu, pojavila informacija da će porezi i doprinosi biti naplaćivani retroaktivno.

U Udruženju smatraju da je sporno da Poreska uprava naplati zaostale poreze za prethodnih pet godina, a posebno doprinose, s obzirom na to da su frilenseri tek u decembru prošle godine dobili mogućnost da koriste usluge ova dva fonda.