Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Miran Pogačar rekao je da nisu prihvatili inovirani predlog Vlade Srbije o modelu oporezivanja njihovih prihoda za poslednjih pet godina.

On je za Betu, posle razgovora u Vladi, koje je uz prisustvo predstavnika Ministarstva finansija, vodila premijerka Ana Brnabić, rekao da je učinjen samo mali pomak u odnosu na predlog koji je Udruženje već odbilo pre dva meseca i da je takođe neprihvatljiv.

Vlada je u februaru predložila da radnici na internetu plate porez za poslednjih pet godina, od 2015. godine, prema iznosima koje su izračunali poreski službenici u kontroli krajem prošle godine, da se normirani troškovi podignu sa 20 odsto na 43 odsto i otpiše kamata, a preostali dug plati u mesečnim ratama od deset godina.

Radnici na internetu tvrde da bi zbog tih astronomskih iznosa pali u „dužničko ropstvo“ i da je kriva država što nije ranije donela zakon o oporezuvanju tog zanimanja kako bi mogli da se obaveste o visini i načinu poreza, pa su predložili da se prvo donese zakon, a verbalno ih je podržao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić konstatacijom da do sada nije bilo zakona.

- Jedini mali ustupak u odnosu na prethodni predlog je da neoporeziva suma mesečno iznosi 18.300 dinara, rekao je Pogačar.

Dodao je da je taj pomak daleko od rešenja i da je na sastanku rekao premijerki Brnabić da se predlog odbacuje.

- Ukoliko se usvoji zakon sa tim ili sličnim rešenjem nastavićemo proteste, i prvi je zakazan za 24. april, a pre toga podržaćemo proteste drugih nezadovoljnih građana, rekao je Pogačar.