U ugostiteljske objekta od subote, 23. oktobra, u 22 sata moći će da se uže samo sa kovid propusnicama. Kontrola poštovanja nove protivepidemijske mere počeće odmah u subotu uveče, ali će inspektori tada „izricati” samo usmene opomene, a kažnjavaće od ponedeljka, 25. oktobra, odlučila je Vlada Srbije.

One koji se ogluše o nova pravila čekaju kazne - 300.000 za pravno lice, 150.000 za preduzetnika, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara. Kovid redar koji ne bude radio svoj posao moraće da plati 30.000 dinara, a gost bez kovid-sertifikata, posle 22 sata - 5.000 dinara.

Gosti koji kafiće i restorane napuštaju pre 22 sata ne moraju da imaju kovid-propusnicu, koja je obavezna za one koji će u takvim prostorima boraviti duže ili sve do fajronta, u jedan sat posle ponoći.

Posle 22 sata u ugostiteljskom objektu moći će da borave oni koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti u pisanom ili elektronskom obliku. Isto važi i za negativan rezultat PCR testa (ne stariji od 72 sata), i antigenski test, ne stariji od 48 sati.

Novo, u odnosu na prekjuče postavljena tri uslova za kovid-potvrdu, jeste to što će validan „pasoš” predstavljati i rezultat testa na antitela, koji potvrđuje dovoljan nivo zaštite, ali pod uslovom da je izdat u državnoj ustanovi, pišu Novosti.