Stručni Savet za bezbednost hrane doneo je odluku da postojeći maksimalno dozvoljeni nivo aflatoksina od 0,25 mikrograma po kilogramu, ostane na snazi do 30. novembra 2023. godine. To je objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako su naveli, ovu odluku Savet je doneo na osnovu praćenja modela predviđanja pojave aflatoksina u narednom periodu na osnovu trenutne klimatske situacije i stanja na poljima kukuruza, a vodeći računa o zdravlju ljudi i životinja.

U resornom ministarstvu kažu da je na snazi pojačana kontrola kukuruza, hrane za životinje i mleka, kao i da su sirovinske službe mlekara počele sa podelom absorbenata (zeolita) kao dodatak ishrani krava, a u cilju snižavanja nivoa aflatoksina.

- Tokom niza godina, proizvođači i prerađivači mleka, fitosanitarna i veterinarska inspekcija su preduzimali mere u cilju smanjenja uzroka pojave aflatoksina, najpre u kukuruzu, a zatim posledično u hrani za životinje i mleku, te se nivo ovog kontaminenta smanjivao svake godine, poručili su iz ministarstva.

Prateći trendove, rezultate ispitivanja kukuruza, hrane za životinje i sirovog mleka, a u stalnoj komunikaciji sa službama Ministarstva zdravlja, postepeno se i zakonski uvodi oštriji kriterijum za aflatoksin, pa je trenutna važeća vrednost 0,25 mikrograma po kilogramu.

S obzirom na to da je Srbija u procesu usaglašavanja sa EU standardima, kako bi se razmotrilo pitanje da li postaviti kao važeći kriterijum EU ili do određenog vremena produžiti navedeni kriterijum u Pravilniku, prilikom donošenja odluke o ostajanju na snazi propisanog nivoa aflatoksina, razmatrani su rezultati brojnih domaćih i evropskih ispitivanja.

Maksimalno dozvoljene količine aflatoksina M1 u sirovom mleku od 30. novembra 2022. godine ostaju po starom, odnosno iznose 0,25 mikrograma po kilogramu.

- EU standard od 0,050 mikrograma po kilogramu nije i svetski, te se procenjuje da dve trećine svetske populacije koristi referentnu granicu od 0,50 mikrograma po kilogramu, a i sama EU ima različite granice kada je u pitanju nivo aflatoksina u svežem mleku i u sirevima, navodi se u saopštenju.