Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji uskoro bi mogli da na ekskurzijama obilaze i mesta na kojima je tokom Drugog svetskog rata stradao srpski, ali i drugi narodi koji su bili žrtve fašizma.

Inicijativu da učenici na ekskurzijama posećuju stratišta pokrenuo je pre nekoliko meseci Muzej genocida, a Ministarstvo prosvete je prihvatilo i sada priprema stručno uputstvo za organizaciju putovanja, koje će poslati svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, pišu Novosti.

Muzej genocida je predložio da posete budu memorijalnim centrima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji, Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Norveškoj i Holandiji.

Resorni ministar Branko Ružić je podržao inicijativu, ocenjujući da će to doprineti razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu.

 - Obilaskom Jasenovca, ali i svih drugih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve ratova, učenici bi upotpunili i produbili svoja znanja o ustaškim i drugim zločinima nad nedužnim civilnim žrtvama i njihovom stradanju. Važno je da to učinimo zbog budućih generacija, ukazao je Ružić.