Stručnjaci „Zastave oružja” i „Prvog partizana” razvili su automatsku i snajpersku pušku, kao i puškomitraljez, koji uz metke kalibra 7,62 mm koristi i municiju 6,5 mm grendel visokih balističkih performansi.

Na poligonu u Nikincima vojni eksperti za lično naoružanje nedavno su isprobali neobične domaće automatske puške, snajpersku pušku i puškomitraljez, koji koriste municiju kalibra 6,5 mm, piše „Politika”.

Takođe, izrađena je i varijanta modularne automatske puške 6,5 mm, koja koristi municiju u dva kalibra – dobro poznatom 7,62 mm (srednji puščani metak za „kalašnjikov” i puške napravljene po tom sistemu kao što je domaća M-70) i 6,5 mm.

Domaći stručnjaci opredeli su se za ispitivanja mogućnosti upotrebe metka kalibra 6,5 mm grendel, koji je zbog svojih performansi danas uglavnom popularan kao sportska municija.

Zajedničkim radom stručnjaka iz Užica i Kragujevca na razvoju i ispitivanju metka kalibra 6,5 mm došlo se do zaključka da pomenuti metak ima bolje terminalno-balističke karakteristike od postojećih kalibara, manju energiju trzaja u odnosu na oružje kalibra 7,62 mm, što omogućuje znatno precizniju rafalnu paljbu.