Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da se za vantelesnu oplodnju s doniranim reproduktivnim materijalom od 10. decembra do danas u Srbiji prijavilo oko 350 parova i žena bez partnera.

- U ovom trenutku započeti su postupci sa domaćim doniranim materijalom, a sprovedena je i sva procedura i odobren uvoz jajnih ćelija iz Španije, tako da se čeka njihova isporuka Srbiji tokom januara, kazala je Radojević Škodrić za Politiku.

Dodala je da se broj prijava povećava iz dana u dan i ocenila da je to dokaz da postoji velika potreba za vantelesnom oplodnjom.

Ona je navela da je do sada potpisan ugovor sa tri banke reproduktivnih ćelija, jednom iz Španije i dve iz Danske, kao i da su u toku pregovori sa jednom češkom.

Govoreći o potrebi za „uvoz reproduktivnog materijala”, Radojević Škodrić je rekla da Srbija ima svoju banku, ali da je interesovanje bilo „gotovo nikakvo”, odnosno da je za tri i po godine njenog postojanja uzeto pet uzoraka od muškaraca i da nije uzeta nijedna jajna ćelija.