Udruženje „Kragujevački kućni savet” pokrenulo je inicijativu za smanjenje cene daljinskog grejanja u gradu na Lepenici. Za nekoliko dana Kragujevčani će na nekoliko punktova u gradu moći da potpišu peticiju kojom se traži smanjenje računa za 25 odsto.

- Imamo pouzdane informacije da „Energetika” nabavlja ugalj po ceni koja je 40 posto niža i da je od prethodne grejne sezone ostala zaliha dovoljna za tri meseca grejanja. Pored toga, direktor ovog preduzeća se pohvalio da je ostvarena ušteda na zaradama u vrednosti od 20 miliona dinara mesečno. Iz ovih podataka izračunali smo da bi cena daljinskog grejanja mogla da bude niža za četvrtinu, kaže Zoran Jovanović, iz Udruženja skupština stanara „Kragujevački kućni savet”.

Po rečima Jovanovića, na sastanku koji su predstavnici udruženja pre desetak dana imali sa članom Gradskog veća za komunalnu delatnost Vladimirom Maksimovićem predočeno je da poslovanje „Energetike“ opterećuju veliki gubici.

- Dugovi i nerešen status ovog preduzeća ne treba da budu problem građana Kragujevca, već onih koji taj problem treba da rešavaju. Na tom sastanku saznali smo da ovo preduzeće zahtevalo od grada nov način obračuna cene grejanja, kaže Jovanović.

Ukoliko predlog „Energetike“ bude usvojen, po rečima našeg sagovornika cena za privredu bi bila manja, dok bi računi za zagrevanje stambenih objekata bili uvećani za desetak odsto.