Tokom vanrednog stanja u Srbiji 12 odsto radnika izgubilo je posao, a trećina zaposlenih morala je, pod uticajem poslodavca, da uzme godišnji odmor, bolovanje, plaćeno ili neplaćeno odsustvo, pokazuje istraživanje koje je sproveo sajt Poslovi Infostud.

Među ljudima koji su već izgubili posao, 46 odsto je kao razlog navelo to što se firma privremeno zatvorila, a 37 odsto da je obim posla smanjen, 15 odsto usled „rezanja troškova firmi” i tri odsto jer se firma trajno zatvorila.

Gotovo polovina učesnika anketa (40%) brine se da će izgubiti posao. Više od četvrtine (26%) ispitanika kaže da im je već smanjena zarada, a 38 odsto da će doći do smanjenja plate u narednom periodu.

Najveći broj poslodavaca istakao je da pandemija negativno utiče na njihovo poslovanje (56 odsto), a kod 36 odsto umereno negativan.

Oko 80 odsto kompanija je počelo ili će uskoro početi „rezanje troškova” među kojima su interni troškovi, troškovi dobavljača, ali i troškovi zaposlenih.

U istraživanju o uticaju virusa korona na tržište rada koje su sproveli Poslovi Infostud učestvovalo je 4.329 ispitanika i 580 privrednih subjekata.