U  subotu 4. maja, sa početkom u 12 sati, u parku ispred OŠ „Svetozar Marković”, u Rekovcu, održaće se drugi „Levački vino fest” uz učešće preko trideset vinarija. Pored njih na predstaviće se i nekoliko proizvođača komplementarnih proizvoda (sirevi, burad i vinova loza), uz degustaciju levačkih specijaliteta i prigodan muzički program.

Prošle godine na premijernom vino festu okupilo se oko tridesetak izlagača iz zemlje i preko šestotina posetilaca kao i brojni mediji iz regiona i šire.

Inače, u levačkom kraju, proizvodnja grožđa i vina odvijala se odvajkada sa posebnom pažnjom i ljubavlju. Levačka vina su konzumirali rimski carevi, srpska srednjevekovna vlastela i dinastije Obrenovića i Karađorđevića.

Postoji više teorija o poreklu imena Levač, pretpostavlja se da je dobio ime po tome što gledano sa okolnih planina ima oblik koji podseća na levak, pa odatle i potiče ideja za logo festivala koji je kreiran da predstavlja spoj vinske čaše i levka.

Organizatori festivala su Opština Rekovac i Turistička organizacija opštine Rekovac, dok su prijatelji manifestacije poznate levačke vinarije Lastar iz Sekuriča, Miletić iz Oparića, Vineks iz Belušića i Levač iz Rekovca.