Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja ove godine je protekao regularno i bez problema, zahvaljujući promenama u načinu rada, unapređenju bezbednosnih procedura i procedura pregledanja testova, ali i digitalizaciji celog procesa, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ministar se zahvalio svima, koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji završnog ispita, a posebno dežurnim nastavnicima, direktorima, pregledačima i supervizorima.

- Ponosan sam zbog toga koliko ste profesionalno i posvećeno pristupili ovom poslu. Ove godine je organizacija završnog ispita bila poseban izazov zbog mogućnosti da stignu dojave o postavljenim bombama u školama, ali smo u saradnji sa MUP-om i drugim nadležnima učinili sve da podignemo nivo bezbednosti, rekao je Ružić, prenosi Tanjug.

Ministar je istakao da sada kada se sve završilo, sa olakšanjem može da kaže „da su preduzete aktivnosti dale očekivane rezultate i da nije bilo ni jednog propusta u organizaciji i pripremi u ova tri dana”.

- Uspeli smo zajedničkim snagama da obezbedimo jednake uslove za polaganje, kao i neophodnu podršku. Želim svim učenicima da upišu željene škole i odaberu zanimanja o kojima su oduvek maštali i koja će ih voditi ka sigurnoj budućnosti. Odabir profesije je značajan korak. Važno je da u životu radite ono što volite i budete posvećeni tome, naveo je ministar.

Inače, ove godine završni ispit organizovan je u 522 škole širom Srbije.

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs.) u petak, prvog jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni petog jula, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.