Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je da još nije postignut dogovor sa osiguravajućim kućama oko produženja polisa, kao i da je do sada otkazano 120.000 putovanja, na koja je trebalo da putuje 300.000 građana.

On je za N1 naveo da su pojedina putovanja ipak realizovana, i to pre svega u Tursku i Egipat, dok je Grčka zemlja sa najvišim brojem nerealizovanih putovanja.

 Seničić je rekao da ima četiri kategorija garancija - najmanja je 200.000 evra, dok je za najveću cena 400.000 evra, a nada se da će se nakon izmene pravilnika stvari poboljšati i ti iznosi smanjiti.

 - Važno nam je da ostvarimo sistem plaćanja prema ostvarenom prometu, dakle dok god mi nemamo promet osiguravači nemaju nikakav rizik, kazao je Seničić i dodao da se nada da će se vrlo brzo pronaći prihvatljivo rešenje.

Prema njegovim rečima, osiguravajuće kuće, dve domaće i jedna inostrana, koje su pristale da izdaju polise osiguranja, tražile su podatke o broju izdatih vaučera, stanje na računu i još nekoliko kriterijuma kako bi se sklopio dogovor, ali još nije data nijedna ponuda sa cenama polisa.

On je naveo da je od početka epidemije većina agencija uspela da se održi, ali je procenio da će biti sve teže kako vreme prolazi.

Istakao je da se nada brzom formiranju Vlade i sektorskoj pomoći, kako bi se dočekalo proleće i uz eventualno smanjenje pandemije nastavio rad turističkih agencija.