Škole u Srbiji neće od ponedeljka, 25. oktobra, preći na online nastavu. Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, primenjuje u srednjim školama na teritoriji četiri lokalne samouprave: Beograd, Vrnjačka Banja, Niš i Šabac.

Odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab. Dok ne bude doneta takva odluka Tim za škole, je kao i do sada, doneo samo odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samopuravama.

Drugi model nastave, da podsetimo, podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Osim u 4 navedena grada, u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ponedeljka će se primenjivati prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja” koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” u nedelji od 14. oktobra do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.372 (0.57 odsto) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 72 (0.18 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana. Ukupno je 1.003 (2.52 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 157 (0.39 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.