Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u turskoj fabrici „Kajzen” u Smederevu kod dve osobe potvrđeno je prisustvo koronavirusa, a testirane su još dve osobe čiji se rezultati još čekaju, piše Politika.

U toku je epidemiološki nadzor za sve zaposlene, ali još uvek nije izvesno da li će svi biti testirani. Situacija se prati i ako bude bilo potrebno biće izvršeno kolektivno testiranje.

Kako se nezvanično saznaje, radnici „Kajzena” nalaze se na kolektivnom godišnjem odmoru koji bi trebalo da potraje još desetak dana.

U Smederevu su od početka epidemije registrovana 132 slučaja zaraze kovidom 19, od čega 86 u ovdašnjem Domu za stare. Tamo su inficirana 72 korisnika i 14 zaposlenih.

Prema saznanjima Politike u železari HBIS u Smederevu zaposleni su obavešteni da su u obavezi da nadređenima prijave ukoliko im je neko od članova porodice zaposlen u Kajzenu ili ukoliko su bili u nekom kontaktu sa njima. Kineski HBIS ovu odluku tretira kao deo mera zaštite svojih zaposlenih i sprečavanja ulaska virusa u najveći smederevski kolektiv u kome radi oko 5200 Smederevaca.