Šumadijske opštine Knić i Rača dobile su ukupno 6 miliona dinara na ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu 2020”, koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Knić je dobio 4 miliona dinara za projekat rekonstrukcije i sanacije Doma kulture u Kniću, dok je Rači dodeljeno 2 miliona dinara za izradau projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju fasade, krova i zamenu stolarije „Karađorđevog doma”.

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2020“ podržana su 22 projekta iz isto toliko gradova i opština, u ukupnom iznosu od 83,4 miliona dinara. Najviše sredstava, 8,5 miliona dinara opredeljeno je opštini Rekovac za projekat „Rekovac - centar tradicionalne kulture i promocije savremene kulture i umetnosti“, u okviru koga će biti dovršena rekonstrukcija Doma kulture u toj opštini.

- Rebalansom budžeta usled pandemije virusa Covid-19, sredstva namenjena ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“ umanjena su za blizu 40 odsto u odnosu na početak godine, sa 135 miliona na 83,4 miliona dinara. I pored smanjenja ukupnog budžeta Ministarstva a samim tim i manjeg iznosa namenjenog konkursu, Ministarstvo kulture i informisanja insistiralo je na očuvanju konkursa „Gradovi u fokusu“, imajući u vidu da se njime obezbeđuju neophodna sredstva za razvoj i obnovu u najvećem broju slučajeva devastiranih objekata u kojima se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, što daje značajan podsticaj daljem razvoju kulturnog života u tim sredinama, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Ove godine na konkurs je stiglo 60 prijava iz isto toliko jedinica lokalne samouprave. Pored Rekovca, Knića I Rače sredstva su opredeljena za projekte sledećih gradova i opština: Bojnik, Vranje, Aleksandrovac, Negotin, Prokuplje, Kladovo, Priboj, Kanjiža,  Crna Trava, Doljevac, Lebane, Ljubovija, Veliko Gradište, Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja, Smederevska Palanka, Vladičin Han, Surdulica i Sombor.

Na dosada održanih pet konkursa „Gradovi u fokusu“ Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ukupno 658.363.442 dinara za 70 projekata.