Usred smo pandemije korona virusa, a stručnjaci sa svih strana apeluju da nosimo zaštitne maske, kako bi se sprečilo širenje virusa. Svetska zdravstvena organizacija sada je napravila video u kojem je objasnila ko treba da nosi koju masku.

Tako bi hiruršku masku trebalo da nose zdravstveni radnici, osobe koje imaju simptome korona virusa, kao i osobe koje brinu o nekom ko je zaražen ili se sumnja da je zaražen.

Na mestima gde je korona virus rasprostranjen, a nemoguće je držati distancu od najmanje jednog metra, SZO preporučuje da hiruršku masku nose osobe starije od 60 godina ili oni koji imaju neke hronične zdravstvene probleme, bez obzira na to koliko imaju godina.

Platnene maske treba da nose ljudi koji nemaju simptome kovida-19, tamo gde je virus rasprostranjen, gde fizička distanca od najmanje jednog metra nije moguća. To podrazumeva i ljude koji su u bliskom kontaktu sa drugima, poput socijalnih radnika, kasira, konobara...

Prema savetima SZO, platnene maske trebalo bi nositi i u gradskom prevozu, taksiju, na radnom mestu, u prodavnicama i svim mestima gde se nalazi veći broj ljudi.