Elektroprivreda Srbije, NIS i Delez našle su se u vrhu top 10 velikih kompanija u Srbiji po ostvarenom prihodu u 2019. godini, pokazali su podaci regionanog projekta „100 najvećih u Srbiji”.  Slede Tigar tajers, Srbijagas, Telekom Srbija, Nelt CO, Fijat Kragujevac, Jugorosgas i Ziđin.

Kada su u pitanju srednje kompanije, na prvom mestu je Gen - I iz Beograda, zatim Miletić petrol iz Paraćina, Evolucija 2004 iz Beograda, Porše inter auto S Beograd i Reno Nisan Srbija iz Beograda. Slede Vimeksim iz Novog Sada, Anona NNL iz Sremske Kamenice, Tarket iz Bačke Palanke, Vestas Central Europ iz Beograda i Petrol LPG iz Beograda.

Kompanije su rangirane na osnovu zvaničnih završnih računa koje su predale za 2019. godinu, kaže za Tanjug direktorka projekta Ivana Prvanović.

- Mi zapravo delimo informacije koje su nama do ovog trenutka bile dostupne, odnosno informacije koje je obradila i objavila Agencija za privredne registre, kaže Prvanović.

Ona je poručila da se budućnost regiona zasniva na zajedničkom ekonomskom razvoju.

Objasnila je da projekat postoji više od 30 godina, a da se u Srbiji sprovodi ove godine drugi put pod sloganom „Moramo napred”. Navela je da je cilj projekta promocija uspešnog poslovanja i umrežavanje.

- Projekat je regionalnog karaktera i tom smislu mi se bavimo različitim kompanijama na tržištu. Obrađujemo podatke vezane za velike kompanije, mala, srednja i mikro preduzeća i rangiramo ih po različitim kriterijumima - po prihodu, dobiti i izvozu, navodi Prvanović.

Napomenula je da projekta ima i neke podsegmente kao što su žene u biznisu, Klub 100, brzorastuće kompanije i gradove i opštine u biznisu.

Prvanović kaže da je epidemija korona virusa uticala na različite delatnosti, da je najviše ugrožen sektor turizma i hotelijerstva.

U Srbiji sto najvećih ostvarilo je prihod od 24,6 milijardi evra, u Sloveniji 32,4, Hrvatskoj 29,8, Bosni i Hercegovini 12.4, Severnoj Makedoniji 9,5 i u Crnoj Gori četiri milijarde evra.