fonet, foto:

Predsednik Skupštine opštine Topola i narodni poslanik Dragan Jovanović zatražio je u otvorenom pismu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da država ne uvodi dvadesetčetvoročasovnu zabranu kretanja jer bi takva odluka, po njegovom mišljenju, prouzrokovala nenadoknadivu štetu tom voćarskom kraju.

- Molim predsednika države da ne uvodi totalnu zabranu kretanja jer bi to za nas bila „klinička smrt“, istakao je Dragan Jovanović.

Celodnevna zabrana kretanja na dve nedelje za poljoprivrednike je neizdrživa, naveo je Jovanović, tražeći da od Vučića da „to shvati i razume, jer korona će proći ali će posledice koje će indirektno ostaviti biti nemoguće nadoknaditi“.

Jovanović je pozvao „nadležne da sagledaju specifičnost situacije“ i da pomognu poljoprivrednicima.

- Ne tražimo novac već razumevanje za radno sposobno stanovništvo na seoskom području kome treba omogućiti da se kreće i radi u polju i voćnjacima od 5-20 sati, istakao je Jovanović.

Opština Topola ima više od 5.000 hektara pod voćem i vinogradima, a voćari zbog naloženih mera zabrane kretanja ne mogu da angažuju sezonske radnike, naveo je Jovanović dodajući da je zabrana kretanja vikendom od 15 sati „donela astronomske kazne gazdinstvima koja su prevozila sezonske radnike“.

On je ocenio da su „potpuno nerazumno zatvorene zelene pijace, čime je izvršen udar na povrtare koji su ozbiljno ekonomski ugroženi“, jer nemaju kome da prodaju svoje proizvode.

Jovanović je istakao da u Topoli nema zaraženih virusom korona i upitao „zašto se u karantin ne stave gradovi koji su žarište virusa, a poljoprivredne opštine koje nemaju zaraženih puste da funkcionišu i rade jer se na selu ne može organizovati rad od kuće“.