Nova podvarijanta korona virusa nije potvrđena u Srbiji, ali se građanima savetuje da prime buster dozu bivalentne vakcine protiv kovida-19, saglasili su se lekari na konferenciji u Beogradu.

Vladan Šaponjić iz beogradskog Instituta Srbije za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” kazao je da nova podvarijanta koronavirusa (podsoj XBB.1.5, nazvan po mitskom morskom čudovištu Krakenu) nije detektovana u Srbiji, navodeći da to ne znači da je zasugurno nema u cirkulaciji.

Prema njegovim rečima, od pre nekoliko dana u Srbiji postoji još jedna bivalentna vakcina, koja je od utorka dostupna na teriotoriji svih okruga - za koju je istakao da je za nijansu bolja od prethodne, koja je početkom januara stigla u Srbiju.

On je rekao novinarima u Pres centru UNS-a da nova podvarijanta za sada pokazuje veliku zaraznost.

Šaponjić je kazao da je epidemiološka situacija u Srbiji relativno povoljna, a u Beogradu se proteklih dve nedelje beleži postepeni pad učestalosti, nakon privremenog porasta.

Predstavnik Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Miloš Marković kazao je da je mala razlika između dve bivalentne vakcine, navodeći da one sadrže različitu omikron varijantu i da su „nijanse u pitanju” između te dve vakcine.

- Obe vakcine efikasno štite od teže forme bolesti kovida-19, naveo je on.

Govoreći o epidemiji malih boginja u Smederevu, Marković je kazao da je virus koji uzrokuje male boginje „sistemski” i da ostavlja imunitet slabijim, što traje mesecima i čak godinama.

- Sve studije u svetu pokazuju da imate veću smrtnost od drugih zaraznih bolesti, ako ste preležali male boginje. A vakcina protiv malih boginja je jedna od najefikasnijih vakcina koje mi imamo danas, a napravljena je 1963. godine, istakao je on.

Šaponjić  je kazao da je do sada u Smederevu od malih boginja obolelo 15 ljudi, njih 10 su nevakcisana deca i petoro su odrasli.

Kako je naveo, epidemija je lokalna, isti je lanac prenošenja i „povoljna vest” je da nije bilo prenošenja bolesti na druge teritorije.

Šaponjić je govorio i o vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV), za koju je istakao da se preporučuje svima uzrasta od devet do 19 godina, dodajući da se daje u dve ili tri doze.

Konferenciju je organizovao Projekat MOMENTUM - Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije (Routine immunization transformation and equity).