Ugostitelji u Srbiji nezadovoljni su merama koje je Vlada usvojila u četvrtak, kako bi im dodatno pomogla, jer osim povoljnih kredita koji su im ponuđeni ništa nije konkretno urađeno za ovu granu privrede, koja je i najugroženija pandemijom, pišu danas Večernje novosti.

Predloženim merama nisu zadovoljni ni vlasnici preduzeća koji se bave putničkim saobraćajem, ali ni turističke agencije, a mnogi će ponuđene kredite uzeti da vrate dugovanja državi, navodi list.

Predstavnici privrede i Vlade uspeli su da dogovore povoljne kredite Fonda za razvoj za likvidnost i obrtna sredstva, sa kamatom od jedan odsto na godišnjem nivou.

Predsednik Udruženja hotelijera i restoratera Srbije Georgi Genov kaže da su mere pomoći dobre, ali nedovoljne.

On smatra da će biti onih koji će uzeti kredit kako bi uspeli da plate državi sve obaveze koje imaju.

- Uzeće da bi vratili državi ono što joj duguju. Sve zemlje u Evropskoj uniji pomogle su ovom sektoru privrede konkretno, osim Srbije, rekao je Genov.

On je podsetio da je postojala mogućnost da se konkuriše za dobijanje minimalca, i naglasio da su to mnogi učinili.

Kako je rekao, ni lokalne samouprave pomogle nisu pomogle i upozorio da je ovde reč o spasavanju zaposlenih, jer hotel „može da se zatvori na godinu dana i neće da propadne“, ali da treba obezbediti novac za plate i doprinose ljudi koji rade.

Kragujevački ugostitelji uglavnom ne znaju kakve je mere donela Vlada za ugostitelje.

- Nikada ništa nisam očekivao od države pa ni sada. Nekako ćemo se izboriti sa ovim, rekao je za portal Pressek vlasnik kafića u centru Kragujevca.

On je dodao da je kod njega zaposleno 8 radnika, ali da neki nisu prijavljeni za stalno, pa za njih nije mogao da dobije minimalac - što je najčešće slučaj kada je reč o radnicima u kragujevačkim kafićima.